BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nakon višegodišnjeg oslanjanja na „Roskomos“ kako bi poslao svoje kosmonaute u kosmos, Vašington sada planira da mu uvede sankcije

RT: Nakon višegodišnjeg oslanjanja na „Roskomos“ kako bi poslao svoje kosmonaute u kosmos, Vašington sada planira da mu uvede sankcije
25.11.2020. god.

 
Ruska kosmička agencija "Roskosmos" mogla bi biti pogođena američkim sankcijama po prvi put ikada, dok nacrt takvog dokumenta otkriva da bi i Ministarstvo odbrane moglo postati predmet ekonomskih kazni iz Vašingtona.

Pored "Roskosmosa", predložene sankcije takođe bi bile usmerene na "Rosatom", saveznu agenciju za nuklearnu energiju, kao jednu od 28 organizacija u vazduhoplovnoj, raketnoj, kosmičkoj, nuklearnoj industriji i industriji motora.


Prema novinskoj agenciji RIA Novosti, koja je imala uvid u dokument, predložene mere su takođe usmerene na kineske kompanije koje rade sa kineskom vojskom.

Od svih predloženih sankcija, mere protiv "Roskosmosa" bile bi očigledno najznačajnije, jer se američki kosmički program već duže vreme oslanja na rusku tehnologiju. Od 2011. godine do početka ove godine, ruska kosmička letelica "Sojuz" bila je jedino sredstvo za Amerikance da dođu do Međunarodne kosmičke stanice. Američki sistem lansiranja "Atlas V" takođe se u velikoj meri oslanja na rusku kosmičku tehnologiju, sa prvom fazom koju pokreće motor RD-180.

Bela kuća je ove godine više puta povećavala sankcije protiv ruskih preduzeća, kako javnih tako i privatnih. Vašington se posebno usredsredio na zaustavljanje rusko-nemačkog gasovoda "Severni tok 2", što SAD smatraju pretnjom po svoju sposobnost prodaje tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište. Kompanije uključene u polaganje cevi i osiguranje projekta potpale su pod sankcije.

U utorak je Vašington uveo ograničenja za tri ruske kompanije zbog navodnih kršenja američkog zakonodavstva o neširenju oružja u odnosu na Iran, Severnu Koreju i Siriju. Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da su mere protiv "Aviazapčasta", "Elekona" i "Nilko grup" diskriminatorske.

„Nema sumnje da su jednostrane mere SAD-a usmerene na„ podrivanje “ekonomskog potencijala ruskih kompanija“, rekao je Antonov.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • Američki i italijanski kosmonauti pre lansiranja u Sojuzu, foto: © Sputnik / Vladimir Astapkovich / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da li ste čuli za medicinske gljive? Medicinske gljive se koriste u istočnoj medicini hiljadama godina i odnedavno su širom sveta stekle još ve


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka vojno stručnog osposobljavanja slušalaca za rezervne oficire generacije „Septembar 2020” i njihovog promovisanja u čin...

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas putem video linka sa ministarkom odbrane Crne Gore dr Oliverom Injac.


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 14.128 osoba, od kojih je 3.339 nalaza pozitivno na koronavirus.

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je nove odluke Štaba, odnosno Vlade Srbije, prema kojima će ugostiteljski objekti na celoj teritoriji...


Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da SAD nikada neće priznati da je Krim ruski i da će Vašington nastaviti da ulaže napore kako bi Rusiju pozvao na odgovornost...


Ostale novosti iz rubrike »