Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije - 26.10.

27.10.2020. god.

   


Pregled dešavanja na ratištu u Nagorno Karabahu za 26.10.

Mapa spornog regiona Nagorno-Karabaha


 Interaktivna mapa bojevih dejstava (pogledajte ovde u novom prozoru)

Gubici Azerbejdžana prema podacima Jermenije 

 

 

 

 


Pašinjan: Uprkos lokalnim provokacijama, prekid vatre se generalno poštuje Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“.

„Uprkos lokalnim provokacijama, prekid vatre se generalno poštuje. Jermenska strana će se i dalje pridržavati primirja“, saopštio je Pašinjan.


Sa svoje strane, portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan, takođe je istakla da jermenska strana poštuje primirje u Karabahu.


„Ministarstvo odbrane Jermenije još jednom zvanično izjavljuje da se jermenska strana strogo pridržava humanitarnog primirja uspostavljenog od 8 časova (5 po srednjoevropskom vremenu). Izjave Azerbejdžana da je jermenska strana navodno prekršila humanitarno primirje nisu istinite i predstavljaju otvorenu provokaciju“, saopštila Stepanjanova.

Prema njenim rečima, s tim u vezi, Ministarstvo odbrane pridaje značaj što skorijem uvođenju jasnih parametara za poštovanje režima prekida vatre, početku procesa razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenika, kao i tela poginulih.


Nagorno-Karabah: Azerbejdžanske snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo 
Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

„Azerbejdžanska strana takođe je prekršila primirje u mirnim naseljima. Neprijatelj je upravo upotrebio vojnu avijaciju protiv grada Martuni, grubo narušivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre“, navodi se u saopštenju službe.


Međutim, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je optužbe o upotrebi avijacije.


„Vest koju je jermenska strana objavila o upotrebi vojne avijacije u Azerbejdžanu nije tačna i predstavlja dezinformaciju“, saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.


Jerevan i Baku se optužuju za nepoštovanje novog prekida vatre 
Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

„Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre postignut u Sjedinjenim Američkim Državama, azerbejdžanska strana je u 8.45 (5.45 po srednjoevropskom vremenu) otvorila artiljerijsku vatru na položaje Armije odbrane Arcaha (Karabaha) u severoistočnom pravcu kontakt linije“, napisala je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na Fejsbuku.


Prethodno je Azerbejdžan optužio Jermeniju za kršenje novih sporazuma od prvih minuta nakon njihovog stupanja na snagu.


Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su Oružane snage Jermenije, „kršeći novi humanitarni prekid vatre, iz pravca grada Lačin podvrgle artiljerijskom granatiranju jedinice azerbejdžanske vojske koje se nalaze u selu Safijan u rejonu Lačin“.

Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.


Pregled političkih vesti za 26.10. Alijev: Neophodno uvesti sankcije Jermeniji Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

„Kakva je delatnost ove Minske grupe? Može li ona izvršiti pritisak na okupatora? Da li želi da izvrši pritisak? Ne. Postavljao sam ovo pitanje više puta: ako želite da rešite ovo pitanje, onda je neophodno uvesti sankcije Jermeniji. To je u vašim rukama, vi ste stalne članice Saveta bezbednosti UN, možete rešiti ovo pitanje“, rekao je Alijev tokom obraćanja naciji.


Prema njegovim rečima, članice Minske grupe imaju različita gledišta u pogledu mnogih sukoba u svetu, ali je njihov stav o sukobu u Karabahu isti.

„Pitam se kako je to moguće“, dodao je Alijev.


Lavrov: Pozivamo sve spoljne igrače da učine sve da spreče dalji razvoj vojnog scenarija u Nagorno-Karabahu 
Moskva se protivi vojnom rešenju u Nagorno-Karabahu i poziva sve spoljne igrače da se uzdrže od razvijanja vojnog scenarija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ne krijemo da ne podržavamo stav o mogućnosti i prihvatljivosti vojnog rešenja ovog problema. Smatrajući oba naroda, i jermenski i azerbejdžanski, prijateljskim i bratskim, ne možemo deliti takve težnje“, objasnio je Lavrov u intervjuu za Atinsku i makedonsku novinsku agenciju.


Ministar je podsetio da su se predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, kao lideri kopredsedavajući Minske grupe OEBS-a, jasno zalagali za „isključivo političko“ rešenje.


„Pozivamo sve spoljne ‘igrače’ da učine sve da spreče dalji razvoj vojnog scenarija, da ohlade emocije strana, pojačaju rad na stvaranju uslova za ponovno pokretanje mirovnog procesa“, zaključio je Lavrov.
 
Lavrov je dodao da Moskva poziva Tursku da iskoristi sav svoj uticaj u interesu prekida vatre i pokretanja sadržajnih pregovora o rešenju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je podsetio da su se ministri spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, u noći 10. oktobra, posle jedanaestočasovnih konsultacija, „uz učešće predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, dogovorili o Zajedničkoj izjavi kojom se predviđa prekid vatre i nastavak maksimalno sadržajnoj pregovaračkog procesa“.

Pašinjan za raspoređivanje ruskih mirotvoraca 
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da bi raspoređivanje ruskih mirotvoraca u Karabahu mogao biti izlaz iz nastale situacije.

„Po našem mišljenju, međunarodna zajednica i, između ostalog, države-predsednice Minske grupe OEBS-a treba da podrže i podstaknu raspoređivanje ruskih mirotvoraca u zoni sukoba. Jer, inače, mi nećemo videti nikakve konkretne korake za sprečavanje humanitarne krize“, rekao je Pašinjan.

SAD: Jermenija i Azerbejdžan se približili mirnom rešenju konflikta 
Režim prekida vatre u Nagorno-Karabahu počeće u 08.00 po lokalnom vremenu, saopštio je Stejt department

„Prekid vatre iz humanitarnih razloga stupiće na snagu u 08.00 po lokalnom vremenu 26. oktobra 2020. godine. SAD su pomogle u vođenju intenzivnih pregovora između Ministarstava inostranih poslova i kopredsednika Minske grupe (OEBS) zbog čega su se Jermenija i Azerbejdžan približili mirnom rešenju karabaškog konflikta“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kopredsednici Minske grupe OEBS-a su pozvali Jerevan i Baku da preduzmu hitne mere za realizaciju dogovora koji je postignut u Moskvi.
 

   • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle četiri godine špijunske fantastike "Rašngejt", vreme je za poslednje štivo: "Bivši romantični partner" izgrednika sa Kapitol Hila rekao je Ef-Bi-Aju da je njegova bivša ljubavnica ukrala laptop predsednice...


Republika Srbska u februaru očekuje prvu seriju od 200 hiljada doza vakcine protiv koronavirusa ruske proizvodnje "Sputnik V", rekao je za RIA Novosti ministar zdravlja Republike Srpske dr Alen...

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Rusija preispitati svoje postupke ako Francuska i Nemačka ne primoraju Kijev da se pridržava "normandijskog" i sporazuma iz Minska o...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, prijemu deset oklopno borbenih vozila „Miloš 4x4“ namenjenih pripadnicima 72. Brigade...

Minsk neće biti domaćin Svetskog hokejaškog prvenstva 2021. godine, saopštila je Međunarodna hokejaška federacija (IHF). Predsednik IHF-a Rene Fazel održao je 11. januara sastanak


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će vakcinacija za sledeću prioritetnu grupu, u kojoj su prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija, početi...


Ostale novosti iz rubrike »