Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin: Sarađujemo sa SAD-om uprkos našim brojnim kontradikcijama u mnogim oblastima

Putin: Sarađujemo sa SAD-om uprkos našim brojnim kontradikcijama u mnogim oblastima
25.10.2020. god.


Kremlj je generalno zadovoljan saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za TV
 kanal "Rusija 1", prenose RIA Novosti

"Sarađujemo sa Sjedinjenim Državama, uprkos našim brojnim kontradikcijama u mnogim oblastima. Ipak, saradnja na nivou specijalnih službi se nastavlja. Naša saradnja na dekonfliktima u Siriji na operativnom nivou, na nivou rukovodstva naših vojnih jedinica, uspostavljeni su kontakti. Između ostalog, Amerikanci nam prenose informacije o antiterorizmu “, rekao je Putin.

Dodao je da su Amerikanci više puta prenosili informacije Ruskoj Federaciji koje su pomogle u sprečavanju terorističkih napada u Rusiji.

"Oni prenose i prenosili su nam mnogo puta, i zahvalio sam se sadašnjem predsedniku na ovome, jer su nam informacije dobijene iz Amerike više puta pomogle da sprečimo terorističke napade na teritoriji Ruske Federacije. Mi, zauzvrat, pokušavamo da odgovorimo recipročno", rekao je predsednik.

Putin je govorio i o sporazumu koji postoji između aktuelnih predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država o međusobnoj razmeni takvih podataka.

"Sad mi pada na pamet slučaj kada se američka strana obratila nama za pomoć u pronalaženju njihovog državljanina koji je priveden, iskreno, uhapšen je u Siriji zbog špijunaže. Uspeli smo da ubedimo naše partnere i oni su ga pustili. Američkog državljanina Moskva je predala američkim zvaničnicima “, rekao je ruski lider, napominjući još jednom da je ova saradnja bilateralne prirode.

„I u celini to bi moglo biti, naravno, i bolje, ali generalno smo zadovoljni“, dodao je Putin.

Avganistan

Predsednik Vladimir Putin je rekao da prisustvo Amerikanaca u Avganistanu unapređuje stabilnost u zemlji i da nije u suprotnosti sa ruskim nacionalnim interesima, a tvrdnje američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena da Rusija „plaća novac za ubistvo američkih vojnika u Avganistanu“ nazvao je neosnovanim ...

Putin je podsetio da je Rusija u početku podržavala prisustvo američkih trupa u Avganistanu i svojevremeno glasala za odgovarajuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a.

„I dalje verujem da prisustvo Amerikanaca u Avganistanu nije u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima“, naglasio je predsednik. Istakao je da Rusija ne treba da se bori protiv prisustva Amerikanaca u Avganistanu, jer to doprinosi stabilnosti u ovoj zemlji. Prema njegovom mišljenju, povlačenjem američkog kontingenta iz Avganistana postoji mnogo rizika, te da će Rusija „morati da odvoji dodatni novac“ da bi se tamo održala stabilnost.

Komentarišući izjave američkih predsedničkih kandidata tokom završnih debata i, posebno Bajdenovu tvrdnju da Rusija „plaća novac za ubistva američkih vojnika u Avganistanu“, Putin je primetio da mu je neobično čuti takve reči. Naglasio je da takve izjave "zvuče barem čudno i nemaju apsolutno nikakvo utemeljenje".
Predsednik je podsetio da su prvi put ove informacije „procurile“ u američku štampu na leto, te da je američki državni sekretar Majk Pompeo tada pozvao ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, a američki ministar odbrane Mark Esper svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua.

"A nakon toga, zvaničnici na najvišem vojnom nivou, a zatim i na nivou američkih obaveštajnih službi, rekli su da nemaju potvrdu za takvu vrstu informacija. Izuzetno je čudno da se u nekim novinama u Sjedinjenim Državama izjave njihovih zvaničnika ignorišu“, dodao je Putin.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Družinin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Organizacioni odbor za obeležavanje tradicionalne kulturno – prosvetne i duhovne manifestacije ,,Svetosavka nedelja 2021.’’ doneo je odluku da se ove godine ne raspisuje konkurs za dodelu ,,Svetosavske nagrade'', već...


Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u...

Izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije ali je ona i dalje nestabilna i popuštanje mera u ovom trenutku nije realno, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 10.961 osobe, od kojih je 1.751 nalaz pozitivan na koronavirus.


Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala eUprave, počela je danas, u 10 časova, u Beogradu, i to u domovima zdravlja na...


Ostale novosti iz rubrike »