Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako izgledaju najlepši primerci raskošnog osvetljenja u moskovskom metrou

Kako izgledaju najlepši primerci raskošnog osvetljenja u moskovskom metrou
26.09.2020. god.


Mnoge metro stanice u centru ruske prestonice liče na prave dvorce. A krasi ih rasveta nepojamne lepote, piše Russia beyond.

Kurska

Predvorje stanice Kurska podseća na antički hram, tu su visoki svodovi, impozantni mermerni stubovi, gipsani ukrasi. Prema zamislima arhitekata trebalo je da bude svojevrsni „hram Pobede“ koji osvetljavaju ogromni okrugli lusteri sa sovjetskom crvenom zvezdom. 

Novokuznjecka

Otvorena 1943. godine, za vreme rata, stanica Novokuznjecka čuva sećanje na branioce otadžbine na frontu i u pozadini. Pažnju obično privlače bareljefi sa patriotskom tematikom, ali ni osvetljenje nije ništa manje zanimljivo.

Metro stanicu Novokuznjecka osvetljavaju ogromne fiksirane podne lampe baklje, a iznad platformi svoje mesto našli su neobični lusteri. Ko ne žuri na voz može bolje da pogleda ukras u obliku srpa i čekića. 

Komsomoljska (kružna linija)

Stanica je jedna od najprometnijih u Moskvi, ovde stižu ljudi iz cele zemlje. Iznad su tri najveće železničke stanice. Autori projekta zamislili su je kao „kapiju“ grada. Bila je dužna da proizvede dobar prvi utisak o sovjetskoj prestonici. Zato u njenom uređenju nije žaljeno truda. Tako je Komsomoljska sa svim svojim zlatom i obiljem mozaika i mermera bila bez premca u poređenju sa bilo kojim dvorcem. Centralni elementi na svodovima su ogromni lusteri kandelabri. 

Marksistska

Lusteri na stanici metroa Marksistska (Marksistička) sofisticirano su uvijeni u vidu spirale. Kako je kasnije objašnjavala arhitekta te stanice Nina Aljošina, dugo vremena nije uspevala da pronađe odgovarajuće staklo za relizaciju svojih zamisli. Pokazalo se da je najoptimalnije optičko staklo za tenkove. Ono je najpre bilo debljine četiri centimetra, ali za luster je specijalno napravljeno dvostruko tanje, a zatim je umetnica primenila uzorke sa metalnim prugama, i efekat velike lepote nije izostao.   

Oktobarska (kružna linija)

Metro stanica Oktobarska otvorena je 1950. godine, sa idejom da Moskovljani zauvek sačuvaju sećanje na pale u Velikom otadžbinskom ratu. Paviljon je realizovan u obliku trijumfalnog luka, a lampe u vidu baklji, koje osvetljavaju put u svetlu budućnost.

Novoslobodska

Metro stanica Novoslobodska poslednji je projekat poznatog sovjetskog arhitekte koji se bavio projektovanjem metroa Alekseja Duškina. On je osvetljenje u podzemnoj železnici smatrao jednim od najvažnijih faktora prilikom gradnje stanice.

Novoslobodska je dekorisana upečatljivim vitražima osvetljenih nizom okruglih lustera.   

Dobrinjinska

Prostrano predvorje metro stanice Dobrinjinska osvetljava pet lustera dizajniranih u obliku tanjira sa crvenim sovjetskim zvezdama.

Sa obe strane pokretnih stepenica nalaze se podne lampe, najveće u moskovskom metrou. 

Prospekt mira (kružna linija)

Do šezdesetih godina prošlog veka zvala se Botanička bašta, a u njenom uređenju korišćeni su motivi iz sovjetske poljoprivrede. Cvetni ukrasi mogu se videti ne samo na mermernim bareljefima i stubovima, već i na lusterima i lampama. 

Kijevska

Metro stanica koju krasi pano posvećen prijateljstvu ruskog i ukrajinskog naroda, smatra se jednom od najlepših u Moskvi. Ogromni pozlaćeni lusteri čine da platforma i predvorje izgledaju lako i prozračno.   

Slovenski bulevar

U ulozi lampi ovde su pupoljci cveća. Metro stanica Slovenski bulevar raskošno je dekorisana bajkovitim cvetnim ukrasima, a osvetljenje je deo pomenutog dizajna. Stiče se utisak da lampe bukvalno izrastaju iz klupa i rukohvata.

Ana Sorokina, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tatjana Makejeva/TASS/ Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.


Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,

Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Rusija je spremna da ostane u Sporazumu o otvorenom nebu samo ako će ga ostali učesnici primenjivati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Spremni smo da nastavimo da sarađujemo...

Zapad više nije u stanju da sam upravlja svetom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Grupa G20 odražava shvatanje, uključujući i naših zapadnih partnera, da više ne uspevaju sami...Ostale novosti iz rubrike »