Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Ne ponavljajte ovu grešku:“ Netanijahu zapretio Hezbolahu nakon što je Liban negirao „infiltraciju“ na granici

RT: „Ne ponavljajte ovu grešku:“ Netanijahu zapretio Hezbolahu nakon što je Liban negirao „infiltraciju“ na granici
28.07.2020. god.


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je libanski Hezbolah da ne testiraju njegovu vojsku, a ministar odbrane Beni Ganc je obećao je snažan odgovor, nakon granatiranja na granici Izraela i Libana.

Izraelske snage otvorile su vatru na spornu farmu Šeba duž libanske granice, odgovarajući na ono što su rekli da je pokušaj infiltracije "terorističke ćelije". Snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su saopštile da su razbile infiltratore pešadijskim naoružanjem i tenkovima, te da su uspele da spreče upad.

Iako su svedoci iz Libana, s kojima je Rojters kontaktirao, potvrdili izraelsku priču, zvaničnici Hezbolaha demantovali su pokušaj infiltracije, saopštivši da su izraelske snage preduzele "nervoznu akciju" i pucale na farmu Šeba.

U televizijskom obraćanju iz Tel Aviva, izraelski premijer Netanijahu je insistirao da Hezbolah laže i da je pokušaj infiltracije bio stvaran. Netanijahu je upozorio šitsku vojnu grupu da se „igra vatrom“, te saopštio da „Hezbolah i Liban snose punu odgovornost za ovaj incident i za svaki napad sa libanske teritorije na Izrael“.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji se pojavio pored premijera, zapretio je da će svaka operacija protiv Izraela rezultirati "snažnim" vojnim odgovorom.


Bilo da su libanski militanti u ponedeljak zaista prešli granicu ili ne, Izrael se već nekoliko dana priprema za sukob. Pojačanja su dovedena na granicu prošle nedelje nakon što su izraelski ratni avioni likvidirali borca Hezbolaha u Damasku u Siriji, što je čin za koji su militanti obećali da će se osvetiti.

Iako je Hezbolah u ponedeljak negirao prelazak granice, a njihov portparol je rekao da će odmazda za napad "definitivno doći".

Izrael i Hezbollah poslednji put su ušli u otvoreni rat duž granice tokom 2006. godine, a tokom višemesečnog sukoba poginulo je više od 1.100 Libanaca i 165 Izraelaca. Od tada, dešavaju se sporadične razmene vatre, a poslednja u septembru 2019. godine, kada je šitska militantna grupa lansirala salvu raketa na izraelsku vojnu bazu. Izrael je odgovorio artiljerijskom baražom, a žrtve nisu prijavljene ni na jednoj strani.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Amir Cohen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova


Na poziv gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza posetio je ovaj grad kako bi sa predstavnicima Gradske uprave, Sportskog saveza i ruk

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izabrana je danas za Predsednicu Skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ostale novosti iz rubrike »