BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva saopštila da su SAD prekršile Sporazum o otvorenom nebu, ali da je i dalje spremna da ga spasi koji je od suštinske važnosti za evropsku bezbednost

RT: Moskva saopštila da su SAD prekršile Sporazum o otvorenom nebu, ali da je i dalje spremna da ga spasi koji je od suštinske važnosti za evropsku bezbednost
22.05.2020. god.


Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spasi Sporazum o otvorenom nebu nakon što su SAD najavile svoju nameru da se povuku iz jednog od retkih preostalih stubova za kontrolu naoružanja, saopštila je Moskva, odbacujući tvrdnje da je prekršila sporazum.

„Ako SAD napuste Sporazum, biće nanesen udarac po prilično krhkoj ravnoteži interesa njegovih strana. Kao rezultat toga, posledice se neće osetiti samo na Sporazum, nego i na evropski bezbednosni okvir u celini“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp saopštio da se povlači iz Sporazuma koji omogućava da izviđački avioni lete iznad teritorija zemalja potpisnica.


Na snazi od 2002. godine, ovaj sporazum trenutno uključuje 35 država, uključujući Rusiju i SAD, i smatra se jednim od temelja globalnog mehanizma za kontrolu oružja, čiji je cilj smanjenje mogućnosti izbijanja vojnog sukoba zbog nedostatka transparentnosti.


Ministarstvo je saopštilo da je Rusija spremna da pokuša da oživi Sporazum putem pregovora sa SAD-om, napominjući da bi takvi razgovori trebalo da ukuče i zabrinutost Rusije oko stava Vašingtona da odustane do kraja pregovora.


„Rusija čini sve što je moguće da bi sporazum bio netaknut i veruje da je potrebno da se pomire postojeće razlike pregovorima u okviru Savetodavne komisije za Otvoreno nebo, uzimajući u obzir zabrinutosti koje su izrazile sve strane, uključujući probleme sa SAD-om i njihovim saveznicima u primeni sporazuma“, saopštilo je Ministarstvo.


Najavljujući nameru SAD-a da se povuku iz Sporazuma, Tramp je prstom uperio na Rusiju, optužujući je da se nije pridržavala njegovih odredaba, a što je navod koji je Moskva kategorički negirala.


Odustajanje od Sporazuma pod izgovorom o navodnim ruskim „kršenjima“ izazvao je „ozbiljne zabrinutosti“ u Moskvi, nastavilo je Ministarstvo u saopštenju, tvrdeći da su potezi Rusije da se ograniče neki letovi bili ili recipročan odgovor na slična ograničenja koja su nametnuli saveznici SAD-a, ili da su predviđena samim sporazumom.

SAD tek treba da zvanično obavešte Moskvu o svojoj nameri da napuste sporazum. Zvaničnici Trampove administracije koji su informisali medije o obrazloženju američkog poteza naveli su da su Rusi ograničili letove nad Moskvom, republikom Čečenijom, kao i blizu Abhazije i Južne Osetije. Rusija je obe države priznala kao nezavisne 2008. godine, nakon što ih je napao Tbilisi, dok ih SAD i dalje smatraju gruzijskom teritorijom.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Maxim Shemeto / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »