Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Doneto više uredbi koje regulišu postupanje u vanrednom stanju

Doneto više uredbi koje regulišu postupanje u vanrednom stanju
20.03.2020. god.
"Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine."


Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Usvojena je Odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza. Takođe, obustavlja se i međunarodni i unutrašnji železnički putnički saobraćaj, kao i međunarodni i domaći vodni prevoz putnika.

Svim prevoznicima koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u svoje sedište. Naknadni polasci neće biti mogući.


 
Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja. Uredba se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, a ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je takođe usvojila uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine.


Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt centra – jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima. Svi građani biće uskoro obavešteni o broju telefona kontakt centara.


Sve usvojene mere u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama, već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

 
Još jednom apelujemo na sve građane da se najstrože pridržavaju svih mera koje je Vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici, navodi se u saopštenju Vlade.


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Glavni garant stabilnosti u Ruskoj Federaciji je narod. Unutrašnje raspoloženje građana je važno za stvaranje uslova za progresivni razvoj zemlje, rekao je predsednik Vladimir Putin. Tokom sas


Ruski protivraketni sistem S-500 će biti bez premca bilo koje druge slične tehnologije u svetu, izjavio je visoki ruski vojni zvaničnik. Takođe, sistem je prvi u novoj klasi naoružanja...

Ambasador SAD Entoni Godfri je izjavio da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova realno ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate", te konstatovao da je možda,...


Pripadnici Vojske Srbije na poziv Štaba za vanredne situacije opštine Ivanjica, angažovani su na pružanju pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica poplava.

 Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, a na inicijativu Milice Andjelković Jovanović, pokrenuo je veliku akciju prikupljanja pomoći za Vranjski Zdravstveni centar. Za samo par ...


U ovom burnom vremenu kad se borimo za elementarnu pravdu i kad branimo Crkvu od nasrtaja antiustavnog bezakonja, pastirska nam briga nalaže da upozorimo i na opasnosti koje su...


Ostale novosti iz rubrike »