booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Pompeo zapretio Iranu sa još više „sankcija i izolacije“ nakon nuklearne ekspanzije

08.07.2019. god.


Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je da će se Iran suočiti sa "daljom izolacijom i sankcijama", jer Teheran povećava obogaćivanje uranijuma iznad granice postavljene nuklearnim sporazumom 2015. godine.

"Najnovija ekspanzija nuklearnog programa Irana će dovesti do dalje izolacije i sankcija", saopštio je Pompeo.

"Zemlje bi se trebale vratiti dugogodišnjem standardu bez obogaćivanja uranijuma za iranski nuklearni program. Iranski režim, naoružan nuklearnim oružjem, predstavljao bi još veću opasnost za svet."


Govoreći novinarima u Nju Džersije kasnije poslepodne, predsednik Donald Tramp je dodao da "Iran treba da pazi" nakon kršenja nuklearne granice.

Od nedelje, Iran je počeo da obogaćuje uranijum iznad dogovorenog maksimalnog nivoa od 3,67 odsto, koji je postavljen u Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu iz 2015. godine (JCPOA), sporazum iz kojeg su se SAD jednostrano povukle prošle godine.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ranije je u nedjelju izjavio da je ovaj korak zamišljen kao "korektivna" mera čiji je cilj da se prisile evropske zemlje potpisnice da ispune svoje obveze. Zarif je takođe dodao da je povećanje dozvoljeno sporazumom ako Iran veruje da potpisnici nisu održali svoj deo obaveza.

Teheran insistira da evropljani prošire svoj specijalni sistem plaćanja sa Iranom na trgovinu naftom, što je način izbegavanja američkih sankcija. Trenutno, sistem dozvoljava samo trgovinu hranom i lekovima.

Uprkos Pompeovom upozorenju, nivo pročišćavanja od 3,67% je još uvek daleko ispod otprilike 90% potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.
 
Od povlačenja iz JCPOA pre godinu dana, Vašington je ponovo primenio ekonomske sankcije na Islamsku Republiku, usmeravajući se na iranski energetski, pomorski i bankarski sektor, kao i na vojsku zemlje. Štaviše, SAD su zapretile da će sankcionisati svaku zemlju koja uvozi iransku naftu, bez izuzetka.

Evropski lideri su nastojali da taj posao održe živim, bez uznemiravanja Vašingtona. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u subotu da namerava "nastaviti dijalog" s Teheranom, ali je upozorio da će nespecifične posledice "nužno" slediti iransko kršenje praga obogaćivanja. Britanija i Nemačka su pozvale Iran da zaustavi svako dalje obogaćivanje, ali nijedna evropska zemlja nije zapretila sankcijama.
 
Politika Trampove administracije o Iranu pojačala se poslednjih meseci, kako su se u Persijskom zalivu rasplamsale vojne tenzije. SAD su optužile Iran da je napao dva naftna tankera u zalivu, a zatim obećao recipročan vojni odgovor na Iranu na obaranje ameripčke bespilotne letelice u junu. Predsednik Tramp je rekao da je otkazao napade u poslednjem trenutku, ali je upozorio da su SAD "spremne i napunjene" da odgovore.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da...


Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da...

Akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije "Striži" 2017. godine na proslavi povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda


Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo, izjavio je odlazeći ambasador SAD Kajl Skot u intervjuu za Kurir. Komentarišući...


Napad bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte za koji prvobitno optuženi jemenski pobunjenici Huti potaknuo je Vašington da za napad okrivi Teheran, a američki senator Lindsej Grejem je pozvao...


Ostale novosti iz rubrike »