Python
Početna stranica > Novosti

Turističke ture po krovovima Sankt Peterburga: spektakularan pogled na severnu rusku prestonicu

Turističke ture po krovovima Sankt Peterburga: spektakularan pogled na severnu rusku prestonicu
12.10.2017. god.


Šetnje po krovovima Sankt Peterburga su dugo bile zabranjene, a od ove godine su legalizovane. Dopisnica Russia Beyond je bila u jednoj od takvih tura i prenosi vam svoje utiske.

Nešto što morate da učinite prilikom posete Sankt Peterburgu je da pogledate grad iz ptičje perspektive. Od sredine 19. veka, zahvaljujući Zimskom dvorcu visokom 23,5 metra, zakonom je zabranjena izgradnja visokih zgrada i kupola, izuzev crkvenih. Ako se danas popnete na bilo koji krov šestospratne zgrade u centru grada moći ćete da vidite veličanstveni horizont Sankt Peterburga i glavna arhitektonske dragulje. 

 

Šetnje po krovovima grada su dugo bile opasna i zabranjena avantura. Prvo ste morali nekako pronaći izlaz na krov, a treba reći da je većina njih bila zapečaćena od avgusta 1997. kada je sa krova izvršen atentat na viceguvernera grada.

Stanovnici samih zgrada takođe nisu želeli da im neko nad glavom organizuje zabave, pa ni okupljanje beskućnika. Ipak mlade ljude je teško bilo sprečiti da istražuju grad kako znaju i umeju, i na pločnicima se mogu videti mnoga obaveštenja o turama po gradskim krovovima.

Prva dozvoljena turistička tura je bila tek u maju ove godine. Organizatori su ispričali za Russia Beyond da im je trebalo oko godinu dana da pronađu dobre lokacije, sakupe sve papire i usaglase šetnju sa gradskom administracijom i policijom. Turisti se prvo penju na vrh zgrade Art Nouveau na Ligovskom prospektu br. 65. Posetioci ni na koji način ne uznemiravaju stanovnike jer koriste zadnji ulaz.

Zgrada je visoka oko 25 metara, otprilike kao moderna devetospratnica. Čim potpišu izjavu da su upozoreni da hodanje po krovovima nosi sa sobom određenu opasnost, turisti dolaze do MPVO tornja, građenog u Drugom svetskom ratu za protivvazdušnu odbranu.

Ovaj toranj se nalazi na granici istorijskog centra grada i samo je pet minuta hoda udaljen od Moskovske železničke stanice. Sa njegovog vrha se može uživati u svim najboljim pogledima, i videti crkva Svetog Petra i Pavla, kupole crkve Spasa na krvi i Velika džamija. Dvogledom se mogu uočiti sitniji detalji, a pogled doseže i do novoizgrađenog stadiona Zenit Arena koji je udaljen od tornja oko 10 km.

Drugi veličanstveni pogled se pruža sa Isakijevskog sabora koji je visok 43 metra. Prema gradskoj legendi, u ranim 1840-im godinama car Nikolaj Prvi se popeo na vrh sabora i nije bio zadovoljan pogledom na glavni grad imperije.

Naime, nije mu se dopala razlika u visini građevina, i 1844. je naredio da nijedna stara ili nova zgrada ne sme biti viša od Zimskog dvorca. Tako je porušeno oko 205 spratova po celom gradu.

Ovaj se carski zakon poštovao čak i posle revolucije 1917. godine, i Sankt Peterburg i danas ima svoj predivan horizont. Zabrana se tiče svake četvrti grada, i samo će kula Gasproma, prvi neboder u gradu, biti izuzetak. Kada se dogodine izgradnja završi biće visok 462 metra.

Vodiči će vam ispričati dodatne informacije o tornjevima protivvazdušne odbrane i njihovoj ulozi u blokadi Lenjingrada. Grad je prvi put masivno bombardovan 8. septembra 1941. Nemci su ciljali na fabrike i vojne baze, ali kasnije su napadali i stambene četvrti.

Na ovim tornjevima su obično sedeli školarci, dečaci i devojčice. „Dežurali su u smenama po osam sati, penjali se na toranj čim čuju sirenu za uzbunu“, kaže vodič Stepan. „Imali su oko 30 sekundi da dohvate zapaljivu bombu i bace je sa kule u dvorište ili da je ugase peskom. I danas pronalazim ostavljene kutije sa peskom.“

Od maja ove godine Stepan i njegove kolege dočekuju turiste iz celog sveta.

Sve o šetnjama po krovovima možete saznati na sajtu panoramicroof.ru. Ture će biti dostupne i preko zime, ali samo vikendom.

Jeleba Borbova,
Russia beyond  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost