Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Položen venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda povodom 79 godina od bombardovanja Beograda

Položen venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda povodom 79 godina od bombardovanja Beograda
06.04.2020. god.


Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas venac kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine na Zemunskom keju, u pratnji delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.


- Srbi su 6. aprila 1941. godine bili jedini antifašistički narod u Evropi. Samo su Srbi imali hrabrosti da kažu da neće da budu deo Trojnog pakta i samo su Srbi imali hrabrosti da kažu da neće da budu deo fašističkog novog poretka. Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je i naša zahvalnost ogromna: tog 6. aprila 1941. nacisti su se upisali tamo gde im je mesto, među zveri, a mi smo ostali tamo gde smo uvek i bili - među ljudima i među pobednicima – izjavio je nakon polaganja venaca ministar Vulin.  Generacija iz 1941. godine, naglasio je ministar odbrane, izborila je za nas pravo da budemo pobednici i da s ponosom možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda, tako i danas.

- I danas je Srbija na boljoj strani sveta, i uvek je tamo gde je sloboda, gde je pravda. Srbi ratove ne gube, ali zato moraju da prestanu da gube u miru, da trajemo i da pobeđujemo – istakao je ministar Vulin.


Prema njegovim rečima, i ova pošast koja nas danas pogađa, koja pokušava danas da nas uništi biće pobeđena i biće pobeđena u miru, zato što su Srbi to što jesu – narod slobode, narod pobednika, narod koji ume da odgovori svakome ko pokuša da ga uništi.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac je položio državni sekretar Nenad Nerić, dok je u ime grada Beograda venac položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Polaganju venaca prisustvovala je i delegacija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.


Zamenik gradonačelnika Vesić je podsetio da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji naše zemlje i grada, kada je pre 79 godina Beograd zverski bombardovan i uništen od strane avijacije Adolfa Hitlera, a bombe su usmrtile više od četiri hiljade ljudi.

- Ono na šta smo posebno ponosni je otpor koji je naša vojska pružila u odbrani Beograda, a to je bio Šesti lovački puk, to su piloti kojima je ovde podignut spomenik, jer oni su se hrabro borili za svoj grad, iako je naš grad bombardovalo ukupno više od 600 nemačkih bombardera – naglasio je Vesić dodajući da su hrabri piloti oborili više desetina aviona, pokazali kako se bori za svoju zemlju, a 145 pilota kraljevske avijacije je tada poginulo.

Polaganjem venaca kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda obeležava se 79 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na prodavnicama aplikacija postoji na hiljade onih sa efektima koje možete dodati na slike ili selfije. Ipak, ima i aplikacija sa malo ozbiljnijom namenom.    Aplikacija YouCam Makeup koristi veštačku inteligenciju...


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji...


Apelaciono veće Haškog mehanizma odgodilo je statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Ratka Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da u našoj zemlji u poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je 34 novozaraženih.Ostale novosti iz rubrike »