Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević
SAMO PREDSTAVE IZ SREMA I KULSKE OPŠTINE

Na 53. Susretu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine (APDV)

Na 53. Susretu  amaterskih  pozorišnih društava Vojvodine (APDV)
06.05.2015. god.

Novosadski reditelj Tibor Vajda,   selektor Zavoda  za  kulturu Vojvodine,   inače doskorašnji diretktor ove ustanove,   za  53. Susret  APDV  koji  će se od 16. do 24. maja održati u Staroj Pazovi,   odabrao je osam peredstava od kojih su četiri iz kulske opštie,   a  druga polovina iz Srema.

Vajda je ovaj izbor  izvršio  nakon što je video  16 amaterskih dramskih ostavrenja koje su mu predložili  selektori  zonskih smotri iz Srema,   Bačke,   Severnog i Južnog Banata (iz svake zone po četiri) održanih tokom aprila.

Na 53. Susret APDV  dolaze tako čitiri predstave iz „Pozorišne komune“  Kula:

  

Amatersko pozoripte (AP) „Stevan Sremac“  iz Crvenke  sa Molijerovim „Uobražrnim bolesnikom“ kojeg je pokušao scenski da izleči reditelj Jovan Grujić;   Dramski studio  doma kulture „Velimir Sandić – Veljko“    iz Sivca  pokazaće staropazovačkoj publici kako je rediteljka Ana Ilić provela „Život u tesnim cipelama“  Dušana Kovačevića; Dramski studio  „Luča“  iz  Kruščića,   koji inače naseljavaju kolonisti i njihovi potomci iz  Crne Gore (Mojkovca i Kolašina),   sceski  se prisećaju 70.godšišnjice   dolaska  Crnogoraca u  Vojvodinu  kroz „Velik dramu“  Siniše Kovačevića u rediteljskoj postavci  Dejana Cicmilovića,   dok će glumci Centra za kulturu iz Kule (po ulogama) javno pročitati „Ljubanvo pismo“   („celog ansabla  selektoru“) Koste Trifkovića koje  je  redigovao   Dragan Ostojić,   glumac i reditelj iz Kikinde.

Poznati reditelj  Cvijetin Aničić,   čije predstave redovno poslednjih pet godina učestvuju na ovoj najznačajnijoj manifstaciji umetničke  samodelatnosti Vojvodine,   stiže sa  adaptiranim Puškinovim „Ciganima“ u produkciji AP „Branisav Nušić“  iz Šida,   dok će  KUD „Zmaj“ iz  Iriga  izvesti dramu „Branka“ koju je po motivima „Šećerne vodice“ Leona Kovke za senu adaptirala i postavila Sanela Milošević.Dve predsatve su iz grada domaćina,   Stare  Pazove: „Živi bič“ (Živy bič,  na slovačkom jeziku) Mira Urbana u dramatizaciji i režiji   Anjičke Balažove,   (profesorke fizičkog vaspitanja,   inače   jedine ametrke među osam reditelja,  čiji predstavae se prikazuju na  ovom Susretu),  a u produkciji Slovačkog KUD „Heroj Janko Čmelik“ u kojoj glavnu ulogu igra rediteljkina mama  Ana Kanošova,   pa predstavu prati slogan:“ Opet su sa vama / Anjička Balaž i njena mama  „ (pošto je i u prethodnoj   njenoj  predstavi,   izvedenoj sa velikim uspehom „Draga moja profesorka“ Ljudmile Razumovske,   „ glavnu ulogu  takođe igrala  rediteljkina mama,  inače kuvarica u predškolskoj ustanvi)

Drugu predstavu Staroazovčana  „Večeru budala“  Frensisa Webera   u režiji Aeksandera Bakoa  izvodi daramska sekcija KUD „Branko Radičević“. Zanimljivo je da je ovo amaterko ostavrenje  na premijeri i reprizi pratilo prepuno geldališta Gradskog pozorišta  sa 420 sedišta,   što se retko kad događa,   pa je tako  ova predstava dobila  i svoj reklamni slogan: „Zašto je   na večeri budala / Uvek puna sala? /Što uradi Saša  Bako/ To ne može svako/“.

Zanimljivo je da su tri reditelja predstava koje je selektor  Zavoda za kulturu Tibor Vajda odabrao za  53. SAPDV (Cvijetin Aničić,   Sanela Milošević i Aleksandr Bako) završili njeovu privatnu lutkarsku školu „Anima“  u Novom Sadu,   ali niko od njih,   pa ni sam Vajda,   se nikad nije bavio,   niti se bave pozorištem  lutaka.


Branko Rakočević 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država pozivaju građane Rusije da za novčanu nagradu daju informacije o licima koji se mešaju u američke izbore. Predstavnici Zapada ovim postupkom vrše hibridni napad...


Članovi američkog Senata zatražili su da administracija luke nemačkog grada Sasnic prestane sa podrškom izgradnji gasovoda "Severni toka 2", prenosi list Handelsblat.

  Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop katarski g. Makarije iz Jerusalimske patrijaršije kazao je za a


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nadu da će se poštovati primirje u Donbasu i istakao da Kijev čini sve što može u tom pogledu. „Borimo se za to da...

Četiri puka Strateških raketnih snaga Rusije dobiće ove godine raketne sisteme „Avangard“ i „Jars“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


  Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 10.033 osobe, od kojih je 299 pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »