booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Amerikanci su napravili običaj da okupiraju svaku zemlju koja proglašava svoje suverene interese - bivši predsednik Brazila

RT: Amerikanci su napravili običaj da okupiraju svaku zemlju koja proglašava svoje suverene interese - bivši predsednik Brazila
05.10.2019. god.
„Meksiko bi bio Kanada. SAD ne pomažu Latinskoj Americi i krajnje je vreme da lideri to shvate“


Latinoameričke zemlje se moraju ujediniti i voditi nezavisne politike umesto da trguju svojim suverenitetom zbog praznih obećanja o pomoći SAD-a, izjavio je bivši brazilski predsednik Lula da Silva u ekskluzivnom intervjuu za RT iz zatvora.

Luis Injacio "Lula" da Silva, koji je bio predsednik Brazila od 2003. do 2010. godine, sada služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za korupciju i pranje novca. On energično negira optužbe, saopštivši da je njegova kazna bila politički motivisana. Krajem septembra 73-godišnjak je odbio ponudu poluotvorenih zatvorskih uslova, te insistirao da napusti svoju ćeliju tek nakon što bude potpuno oslobođen.


„Svaki predsednik, koji je pobedio na izborima u Latinskoj Americi, od SAD-a sada očekuje pomoć. To je jednostavno bez presedana", rekao je Lula u opsežnom intervjuu.

.

"Da su SAD zaista pomagale Meksiku (kako kažu) on bi bio Kanada, a ne Meksiko. Jedina pomoć koju Amerikanci pružaju Meksiku je izgradnja zida, koji bi trebao da spreči da siromašni Meksikanci i latinoamerikanci ne dođu u SAD. Bogati ionako lete iznad ovog zida u svojim avionima."
SAD se ne brinu za druge nacije i „pomažu sebi u prvom redu“, ukazao je Lula.

"Amerikanci su već napravili običaj da okupiraju svaku zemlju koja proglašava svoje suverene interese."


Lulin politički neprijatelj i trenutni brazilski predsednik Žair Bolsonaro „nastavlja da liže američke čizme“, rekao je Lula. Za Lulu, to znači da "ne poštuje sebe i svoju zemlju."

"Bolsonaro govori o brazilskom suverenitetu, ali istovremeno šalje svog sina [Eduarda Bolsonara] u SAD kao ambasadora kako bi dao Amazon Amerikance radi dalje eksploatacije. To definitivno nije u redu."


 

Pre samo nekoliko nedelja, SAD i Brazil su se dogovorili da promovišu razvoj privatnog sektora u Amazonu, te su osnovali poseban fond za očuvanje biodiverziteta u tu svrhu. Tvrdi se da je otvaranje regiona za biznis jedini način očuvanja prašuma, koje su nedavno pogođene masovnim požarima, ali se prašuma već godinama suočava sa uništavanjem od strane ljudi.
 
Lula smatra da „Brazil ne bi trebalo da zavisi od SAD-a. Brazil bi trebalo da računa samo na svoje intelektualne resurse - sopstvene naučnike, univerzitete i marljive ljude".

"Naše domaće tržište ima 210 miliona potrošača, a tržište Latinske Amerike 450 miliona. Ako nađemo zajedničku osnovu i uspostavimo bliže veze, moći ćemo da formiramo vrlo moćan politički blok na međunarodnom nivou. Vlade bi trebalo da shvate da je jedini put za Južnu i Latinsku Ameriku suverenitet u razvoju sopstvenih politika."Bivši predsednik Brazila takođe je osudio Vašington zbog pritiska radi promene režima u drugoj zemlji Latinske Amerike - Venecueli.
 
"Protivim se bilo kakvim pokušajima manipulacije suverenom državom ... kada se imenuju lažni kandidati poput Gvaida", rekao je Lula, pozivajući se na lidera opozicije u Venecueli, Huana Gvaida, koji je sebe proglasio "privremenim predsednikom" uz punu podršku SAD-a uz osporavanje vladavine demokratski izabranog predsednika Venecuele, Nikolasa Madura.
 
„Svet ne bi trebao biti talac američke politike - ludila Donalda Trampa koji misli da može intervenisati u bilo kojoj zemlji i ubiti bilo kojeg predsednika“, naglasio je Lula.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Brazilski predsednik Žair Bolsonaro uručuje Donaldu Trampu dres reprezentacije Brazila, foto: © Reuters / Kevin Lamarque / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Novi ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski po profesiji je vojni i politički novinar. Prošao je kroz mnoge vruće tačke, razgovarao kao dopisnik sa liderima različitih zemalja. U...


Teritorijalni integritet Sirije se mora potpuno obnoviti i sve strane strane vojne snage se moraju povući, uključujući Rusiju ako Damask odluči da mu više ne treba pomoć Moskve, izjavio...

Napad NATO-a 2011. godine na Libiju, koji je doprineo rušenju vlade Muamera Gadafija, izvršen je da bi se okončao njegov pokušaj zaustavljanja strane eksploatacije kontinenta, rekao je za RT...


Prvi međunarodni sudija na KiM, Krister Karphamar, tvrdi da su predstavnici SAD štitili pripadnike terorističke grupe "OVK" od procesiranja.

Bivši izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije, poznati istoričar Slavenko Terzić, koji je radio u Moskvi skoro sedam godina, vraća se u Beograd, gde će nastaviti sa svojim naučnim aktivnostima....


Ni to da li ima ili nema realnih uslova za fer izbore nije baš jasno. Spektakularno propao pokušaj dovođenja vlasti i opozicije za isti sto, a od strane NVO...


Ostale novosti iz rubrike »