booking.com
Početna stranica > Novosti

Episkop Joanikije: Branićemo naše svetinje golim životima

Episkop Joanikije: Branićemo naše svetinje golim životima
06.06.2019. god.


Naše svetinje branićemo golim životima, kazao je vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, poručivši da niko ne očekuje da će mirno proći namjera vlasti u Crnoj Gori pretočena u Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se želi na vrlo perfidan način ozakoniti otimačina crkvene imovine.


„Još Milanski edikt, koji je ključni događaj i akt u okviru evropske hrišćanske civilizacije, propisuje da svi ljudi imaju pravo i slobodu da veruju kako hoće i u koga hoće. Svaka vera ima pravo na svoju imovinu i ono što je stekla kroz istoriju putem zaveštanja, rada, što poseduje to joj je zagarantovano, i da država u to ne sme da zadire. Mi se sad vraćamo u praistoriju, u ono vreme kada je čovek čoveku bio vuk i kada nije važio nikakav zakon, pa se kroz neki zakonski oblik ozakonjuje otimačina. Ovde je cilj da se otme crkvena imovina kroz vrlo perfidan zakon“, poručio je episkop Joanikije.

Kako je rekao, zakon treba da se donese, ali on treba da bude rezultat dugotrajnog, pažljivog dijaloga, sa međusobnim uvažavanjem Crkve i države.

„Naš je narod vjekovima zavještavao svojoj Crkvi, prilagao. Zavještanja, poslednja volja, u to se ne dira“, istakao je on u emisiji „U žiži“ na TV Novi.

Vladika je rekao da o tome postoje povelje po zidovima svetinja, i da ih ni Turci nisu uništili.

„Neka ne očekuju da će to tako mirno proći. Mi ćemo ih braniti golim životima. Nećemo se naoružavati, branićemo ih golim životima. Kad do toga dođe, tu pravila nema, kao što nema ni u Ukrajini, gde je vlast marioneta, kao i kod nas. Vjerski sukobi su najopasniji i onda više nema pravila. Ja nikog ne plašim, to je jednostavno tako“, poručio je vladika Joanikije.

On je ocjenio da je sadašnja vlast u Crnoj Gori kontinuitet komunističkih vlasti iz doba 1945-1948. ali da je ona, kako je rekao, sada metastazirala u neki oblik koji je još opasniji.

-Komunisti su nam oduzeli ogroman dio imovine, ali nam hramove nijesu dirali. Jedini hram koji nam je otet je Lovćenska kapela. Prvo ga je država izuzela kao spomenik kulture, pa ga poslije ruši i na takav način je uništena Lovćenska kapela, ukazao je episkop budimljansko-nikšići, dodajući da je to obrazac predloženog zakona.

Episkop Joanikije je istakao da Mitropoilija crnogorsko-primorska ima besprekoran kontinuitet od Svetog Save do danas.

–Najstrašniji su ti zločini koji zadiru u duhovnost. Crkva ima najoštrije oružje na ovom svijetu to su istina, vjera, pravda, ali i spremnost za žrtvu, poručio je on.

Istakao je da se ne bavi likom i djelom Mila Đukanovića i Duška Markovića, već onim što je njihova dužnost, a to je, kako je rekao, obaveza da sa državom uspostave dijalog.

-Koju je svetinju napravila crnogorska država, upitao je on. Vladika je istakao da je narod jako zabrinut i da će biti tamo gdje i sveštenici.

–Mislim da niko nije lud da udari na ćivot Svetog Vaslija Ostroškog, zaključio je vladika Joanikije.

IN4S


  • Izvor
  • foto: in4s.net/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija smatra specijalnu operaciju policije samoproglašene republike Kosovo u severnom delu naseljenom Srbima, nastavkom neprikrivene linije pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu, koja u potpunosti narušava stabilnosti u regionu Balkana,...


Turska je pristala da privremeno zaustavi svoju vojnu operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga, omogućavajući im da se povuku sa granice te zemlje, izjavio je američki potpredsednik Majk...


Da bi zaštitilie živote, meksičke vlasti bile su primorane da puste sina ozloglašenog narkobosa Hoakina El Čapa Gusmana nakon što su teško naoružani napadači narko kartela izveli napad na...

Rusija je testirala sve tri komponente svoje nuklearne trijade, pazeći da će, ako se najgore dogodi i njeno postojanje biti ugroženo, imati puno načina da odgovori na stranu agresiju. Istovremeni...


Šta je voda? Gde je ima? Zašto je voda važna? Ovo su samo neka od pitanja koja su mališani iz predškolske ustanove „Petar Pan“ iz Novog Sada postavili zaposlenima...


Ostale novosti iz rubrike »