booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: SAD upozorile aviokompanije da rizikuju „pogrešnu procenu ili pogrešnu identifikaciju“ iznad Persijskog zaliva

RT: SAD upozorile aviokompanije da rizikuju „pogrešnu procenu ili pogrešnu identifikaciju“ iznad Persijskog zaliva
18.05.2019. god.


U zabrinjavajućem podsećanju na obaranje iranskog civilnog aviona od strane SAD-a, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD-a  izdala je upozorenje u kojem se navodi da civilni avioni koji lete iznad Persijskog zaliva i Omanskog zaliva mogu biti trenutno u opasnosti od "pogrešnog proračuna ili pogrešne identifikacije".

Navodi se da rizik potiče od "pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija" u toj oblasti. Avioni koji lete u tom regionu takođe mogu "naići na Dži-pi-es smetnje i druga ometanja komunikacije", navodi se u upozorenju.


Napetost oko Irana dolazi nakon što su SAD rasporedile dodatna vojna sredstva u regionu, uključujući udarnu grupu brodova i bateriju PVO sistema "Patriot". Vašington je saopštio da je to odgovor na navodnu pretnju koju predstavljaju iranske snage. SAD su takođe povukle svo osoblje koje nije neophodno iz diplomatskih misija u Iraku. Predstavljanje sile, kako se navodi, izazvano je obaveštajnim podacima koje je obezbedio Izrael.

Za neke, upozorenje Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo SAD-a može vratiti mračnu uspomenu na incident iz 1988. godine, u kojem je američki razarač oborio iranski civilni avion, ubivši 290 ljudi. To se desilo dva meseca nakon što su SAD potopile iransku fregatu i čamac u znak odmazde za incident nekoliko dana ranije, u kojem je američki ratni brod udario u iransku minu.

Vašington je tada saopštio da je posada američkog broda pogrešno identifikovala let civilnog iranskog aviona kao ratni avion koji je pokušao da napadne ratni brod i da je delovano u "samoodbrani". Vlada je odbacila optužbe da su pripadnici američke vojne službe postupali bezobzirno, s predsednikom Džordžom Bušom na čelu koji je proglasio: "Nikada se neću izviniti za postupke Sjedinjenih Američkih Država bez obzira na činjenice."


SAD su platile odštetu porodicama žrtava, ali nikada nisu prihvatile pravnu odgovornost ili se izvinile Teheranu.


  • Izvor
  • foto: ©REUTERS/Wolfgang Rattay / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"U vežbama učestvuju raketne i radio-tehničke jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i pripadnici RV i PVO Vojske Srbije. Koriste se PVO sistemi S-400, Pancir-S i radarske stanic


U Rusiji su počele strateške vojne vežbe „Centar 2019“. Vojne vežbe će trajati do subote, 21. septembra. U njima u

Senator Aleksej Puškov nazvao je izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota o bombardovanju Jugoslavije ciničnom. Ranije je Skor saopštio da "ni Vašington ni Beograd ne mogu vratiti vreme nazad"....


SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da...

Akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije "Striži" 2017. godine na proslavi povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja BeogradaOstale novosti iz rubrike »