booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Čije je to nafta? Vreme je da Tramp ostavi sirijsku naftu Sirijcima

RT: Čije je to nafta? Vreme je da Tramp ostavi sirijsku naftu Sirijcima
30.10.2019. god.


Za svo vreme saopštenja američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju i okončanju američkih "beskonačnih ratova" na Bliskom Istoku, SAD će ostati u Siriji da zadrži naftu u rukama omiljenih snaga Vašingtona. Nije li vreme da je konačno ostave?

Ubistvo vođe "Islamske države" Abu Bakr al Bagdadija od strane američkih specijalnih snaga u subotu je nesumnjivo bio spoljnopolitički trijumf Trampa, što je odvratilo kritike koje su usledile nakon njegove nardebe povlačenja američkih snaga sa severa Sirije i poklopilo se sa tvrdnjom da je "zbrisan kalifat 100 odsto".

Ali ništa ranije, Tramp je uzeo svoj krug pobjede te rekao novinarima da će "ostaviti snage da osiguraju naftu". Toliko o dovođenju momaka kući.

Ministar odbrane SAD-a Mark Esper potvrdio je u ponedeljak novi prioritet SAD-a, rekavši novinarima da su američke snage i oklopna vozila već na putu za naftna polja Deir ez Zora, od kojih je zatraženo da "odgovore jakom vojnom silom protiv bilo koje grupe", uključujući Rusiju i Siriju.


Tramp je otvoren govornik i često javno saopštava ono što bi drugi lideri radije prećutali. S jedne strane, odluka da ostanu radi nafte potpuno se uklapa u Trampov transakcijski pogled na međunarodne odnose. Napokon, to je isti predsednik koji se požalio da njegov prethodnik nije iskoristio iračka naftna polja kao „nadoknadu“ za invaziju iz 2003. godine („mi ćemo izvršiti invaziju i oni će nam platiti da to učinimo“).

S druge strane, američka snage su zalutale zemlju koju je Tramp nekada označio kao "pesak i smrt", što je u suprotnosti sa njegovim često ponavljanim obećanjima da će SAD napustiti Siriju i prestati se igrati "svetskog policajca".


Ali, ako se misija oko nafte gleda po nominalnoj vrednosti, Vašington neće čak ni profitirati od nafte. Iako je Tramp razmišljao o izgledima da američke naftne kompanije budu uključene u njegovu eksploataciju, Esper je u ponedeljak ustvrdio da će SAD samo osigurati da crno zlato ostane u rukama "Sirijskih Demokratskih snaga" (SDF).

Malo ko bi se suprotstavio zadržavanjem nafte u rukama Kurda, posebno pošto je SDF dugo pomagao Vašington u borbi protiv "Islamske države" i doprineo obaveštajnim podacima za napad na Bagdadijevo sedište u subotu. Garancija za naftu mogla bi se takođe smatrati kompenzacijom Kurdima, nakon povlačenja SAD-a koje su ih ostavile na milost i nemilost turskoj vojnoj operaciji početkom ovog meseca.

Osim što je Deir ez Zor sirijska zemlja. Nagfta ispod zemlje je sirijska nafta. A Sirija, zvanično, ostaje pod vlašću predsednika Bašara Asada. Sjedinjene Američke Države nisu tehnički u ratu sa Asadom i njihovo prisustvo u Siriji nije sankcionisano međunarodnim pravom, pa čak i ako su SAD vodile međunarodno prepoznatu vojnu kampanju protiv Asada, oduzimanje nafte nije legalno prema američkoj definiciji "plena iz rata".

I za kraj, nema nagoveštaja da će "Islamska država", ili ono što je ostalo od grupe, zapretiti naftnim postrojenjima. Upitan u ponedeljak da li su naftna polja i njihovi američki zaštitnici pod bilo kakvom pretnjom, Esper je odgovorio "trenutno ne".


Iako Sirija nije glavni proizvođač, prodaja nafte činila je četvrtinu državnog prihoda, a predviđeni neto prihodi od 3,2 milijarde dolara bili su planirani u 2010. godini, pre izbijanja rata. Sada, s većim delom zemlje u ruševinama, prodaja nafte mogla bi biti važan životni put za obnovu zemlje. S obzirom da SAD uskraćuju svima da pristupe nafti, osim Kurdima, barem delu te nafte, oporavak zemlje je znatno otežan.

Grejem Dokeri za RT

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Stringer / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dok se SAD spremaju da uvedu sankcije evropskim firmama koje grade poslednju deonicu nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2", u Berlinu navode da formalni protesti više ne deluju, ali da...


SAD planiraju da u Srbiji stvore investicioni fond za finansiranje lokalnih medija, navidi se u saopštenju koji je objavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Prema zvaničnicima u vladinim...

Istraživanje Instituta "Regan" pokazalo je da skoro polovina američkih vojnih domaćinstava Rusiju doživljava više kao saveznika, nego kao pretnju. Zvaničnici Pentagona smatraju da im je Kremlj isprao mozak.


"NATO se promenio iz odbrambenog saveza u agresivnu globalnu strukturu kada je došlo do ilegalnog rata protiv Jugoslavije"

Napad NATO-a na najzapadniji ruski izgon Kalinjingrad - scenario o kojem se u poslednje vreme spekuliše u medijima, doveo bi do nuklearne apokalipse i pogodio bi čak i zemlje...


„Iz­me­đu Sr­bi­je i Ru­si­je i srp­skog i ru­skog na­ro­da po­sto­ji iskre­no isto­rij­sko pri­ja­telj­stvo i sva­ko nor­ma­lan bi mo­gao da se pi­ta za­što i ko­me ta­kvi do­bri od­no­si mo­gu da...


Ostale novosti iz rubrike »