Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Odluka SAD-a da izađu iz Sporazuma o raketama izazvaće haos - Gorbačov

RT: Odluka SAD-a da izađu iz Sporazuma o raketama izazvaće haos - Gorbačov
03.08.2019. god.


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov žali zbog povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je svojevremeno potpisao sa američkim kolegom Ronaldom Reganom, rekavši da će to narušiti međunarodnu bezbednost.

Prvi i jedini predsednik Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov je rekao da se SAD povlačenjem iz Sporazuma iz 1987. godine potencijalno suočavaju sa uništavanjem, ne samo evropske bezbednosti, već i čitavog međunarodnog bezbednosnog sistema.


"Raskid sporazuma teško da će biti koristan za međunarodnu zajednicu. Ovaj potez podriva bezbednost ne samo u Evropi, već i u celom svetu" dodao je Gorbačov (88), u intrvjuu za Interfaks.

Rekao je da se nada da će Vašington promeniti svoj kurs i revidirati odluku koju je doneo u februaru. Ali nije, te je umesto toga okončano povlačenje iz Sporazuma u petak, šest meseci nakon što je njegova primena stavljena na čekanje, optužujući Rusiju da je razvila raketu u suprotnosti sa uslovima Sporazuma.

Moskva je odlučno negirala navode i umesto toga optužila Vašington da se nije pridržavao sporazuma. Rusija razmeštanje američkih sistema protivraketne odbrane u Evropi, koje se lako mogu podesiti za lansiranje projektila srednjeg dometa, vidi kao kršenje Sporazuma.
 
„Još su postojale neke nade kod naših partnera, koje se, nažalost, nisu ostvarile. Mislim da sada svi možemo videti da je nanesen udarac strateškoj bezbednosti “, rekao je Gorbačov.
 

"Ovaj potez SAD-a izazvaće nesigurnost i haotičan razvoj međunarodne politike."

 
 

Gorbačov ima saznanja iz prve ruke o detaljima sporazuma, potpisavši ga 1987. godine zajedno sa tadašnjim predsednikom SAD-a Ronaldom Reaganom. Sporazum je zabranio razvoj, proizvodnju ili postavljanje krstarećih i balističkih raketa kopnenog baziranja dometa od 500 km do 5.500 km.


Američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov potpisuju u Beloj kući Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, foto: © Xinhua / ZUMA Press/ Global Look Press / RT

Budući da Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa više nije prisutan kako bi podržao evropsku bezbednosnu arhitekturu posle Hladnog rata, drugi važan stub sistema neširenja nuklearnog oružja je u ravnoteži, a Vašington sada razmatra da okonča i sporazum "Novi START". Sporazum potpisan 2011. godine imao je za cilj da za trećinu smanji američke i ruske ogromne nuklearne arsenale ograničavanjem broja različitog oružja.

U utorak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da sporazum, koji je on nazvao "promašenim", verovatno neće biti produžen nakon isteka 2021. godine, dok je Tramp rekao da želi da "sklopi dogovor" s Rusijom koji će uključivati "neku vrstu kontrole oružja ", ali nije detaljnije obrazložio o čemu se radi.

Gorbačov je pozvao sve strane da se "fokusiraju na očuvanje poslednjeg stuba globalne strateške bezbednosti", čija je sudbina po saopštenjima Vašingtona postala "neizvesna".

Izvor: Vostok / RT 

   • Izvor
  • Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, foto: © REUTERS/Sergei Karpukhin / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vašington mora da promeni svoju politiku prema Rusiji, udalji se sa trajnih sankcija i dozvoli istinske razgovore, jer nepoštovanje toga može skupo koštati SAD, kažu penzionisani visoki američki zvaničnici...


Uništena Republika Srbska Krajina, razorena Republika Srbska, razorena SR Jugoslavija, oteto Kosovo...

Poznati režiser Oliver Stoun izjavio je da ne veruje da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine, već smatra da je za curenje informacija kriv američki haker. ...


Vašington je izneo zapanjujuće optužbe da su Rusija i Kina „već pretvorile kosmos u domen borbenih sukoba“, ali ono što se zaista događa je da SAD pokušavaju odvratiti pažnju...

Da li je tačno to što pišu Večernje novosti, da će Brisel sutra uručiti Marku Đuriću tekst sveobuhavatnog pravno obavezujućeg sporazma o Kosovu i Metohiji, ili nije, brzo ćemo...


Zagovornici ponovnog otvaranja škola možda su našli iznenađujućeg saveznika u liderima agencija UN-a - uključujući SZO, koji su izneli novu studiju kako bi pokazali da deca mogu pretrpeti više...


Ostale novosti iz rubrike »