booking.com
Početna stranica > Novosti

Kijev i dalje ulaže u rat, suprotno obećanjima o miru

Kijev i dalje ulaže u rat, suprotno obećanjima o miru
08.05.2019. god.

 
Oružani sukob u Donbasu se po vremenu trajanja približava Drugom svetskom ratu. Sukob je iscrpeo ekonomiju Ukrajine, i jedan je od faktora krize. A da ne govorimo o brojnim žrtvama i među vojnim i među civilnim stanovništvom. Ovaj rat je bio jedan od onih faktora koji su otvorili put pobedi Vladimira Zelenskog. Ljudi su verovali da će on moći da okonča besmisleno krvoproliće, ali se iznenada desilo nešto veoma dvosmisleno.


Ministar odbrane Ukrajine, Stepan Poltorak, potpisao je uredbu u kojoj se navodi da će od ovog meseca učesnici Operacije zajedničkih snaga u Donbasu dobiti veću plaću.

"Minimalna gotovinska sigurnost ugovornog vojnika koji je uključen u rad operacije zajedničkih snaga na prvoj liniji biće 27.3 hiljada grivna [$ 1031], u drugim oblastima operacije - 16.8 hiljada grivna [$ 634], komandant voda - na prvoj liniji od 31.1 hiljada grivna [1186 $], u drugim oblastima od 20.6 hiljada grivna [785], komandant bataljona 35.5 hiljada grivna [1353 $] na prvoj liniji i 25 hiljada grivna [$ 953] u drugim oblastima”, saopštila je pres služba vojnog odelenja zemlje.

Tako su, prema podacima Ministarstva odbrane, plate vojnika povećane za iznos od 38 do 190 dolara, što je za Ukrajinu prilično impresivno.

Treba ipak obratiti pažnju na činjenicu da je odluku doneo ministar iz vremena Porošenka, koji će uskoro napustiti svoje mesto. Ali ovaj korak izgleda izuzetno neprikladno. To bi bilo relevantno pre izbora, posebno imajući u vidu činjenicu da ukrajinska vojska prolazi kroz teška vremena. Ova odluka nema logično ili političko objašnjenje. Ali postoji vojno objašnjeenj za nju.

Petro Porošenko je veoma uspešno iskoristio sukob da opravda svoje političke neuspehe, a uoči izbora on je takođe bio upleten u skandal oko pronevere u kompleksu vojne industrije. Samo je Ukrajina izabrala novog predsednika koji je obećao biračima da će okončati krvoproliće. Ali šta sada radi Vladimir Zelenski? Da li je nekako komentarisao ovaj korak? Budžetski novac se rasipa, a on zauzima stav prećutnog odobrenja.

U svojoj izbornoj retorici on je mnogo govorio o miru u Ukrajini, ali sada je njegovo ponašanje daleko od onoga što je inherentno izabranom šefu države. On ne brani interese svojih birača o pitanju koje je njima tokom izbora bilo najvažnije. U tom kontekstu, s pravom se sumnja da nove vlasti nisu zaista spremne da zaustave rat. Posebnost Zelenskog je da su on ili njegovi savetnici bili dovoljno pametni da zavaraju Ukrajince, stvarajući za njih željenu i varljivu sliku mirotvorca. A da ga ne bi srušili prerano - predstoje još parlamentarni izbori - najspornije odluke poverene su predstavnicima starog tima. Oni, pak, mogu računati na preferencije u budućnosti ili su već dobili neke garancije od novog predsednika.

Na kraju, ne radi se samo o tome da Ukrajina namerno odlaže inauguraciju i ometa rano raspuštanje parlamenta. Zvanično, Zelenski, naravno, nema ništa s tim, ali to vreme se može vrlo produktivno iskoristiti za donošenje odluka kojim novi predsednik ne želi da zaprlja ruke sada kada mu je Ukrajina poverovala.

dozennews.info

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: dozennews.info/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Potpuni nuklearni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije doveo bi do početka mračne i hladne zime koja bi trajala oko deset godina. Takve zaključke, kako piše "Dejli mejl",...


Ujedinjenje Nemačke se ne bi desilo bez Rusije, izjavio je potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubiki u intervjuu za televiziju ZDF, komentarišući ankete da se većina stanovnika istočne Nemačke, njih 60...

Rusija je proglasila Atlantski savet „nepoželjnom“ organizacijom i zabranila njen rad


Uništena Republika Srbska Krajina, razorena Republika Srbska, razorena SR Jugoslavija, oteto Kosovo...

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić naveo je da je tokom bombardovanja došlo do kontaminacije piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu. Istakao...


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov žali zbog povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je svojevremeno potpisao sa američkim kolegom Ronaldom Reganom, rekavši da...


Ostale novosti iz rubrike »