booking.com
Početna stranica > Novosti

Lenski stubovi - svetsko čudo usred Sibira

Lenski stubovi - svetsko čudo usred Sibira
07.07.2019. god.


Na ovom neverovatnom mestu u kamenu je ovekovečeno nekoliko stupnjeva evolucije. Ali, ako planirate da ga posetite, obratite pažnju: pod uticajem prirode tehnika ovde lako može da otkaže.

Lenski stubovi su jedinstveni spomenik prirode u Republici Saha (Jakutiji), najvećem regionu Rusije. Uz obalu reke Lene pruža se preko 40 kilometara krečnjačkih stena oblikovanih erozijom. Stene dostižu 220 metara visine. Ogledajući se u glatkoj površini vode, stubovi izgledaju još veličanstvenije. 

 

Do Lenskih stubava se ne stiže lako. Posle šestočasovnog leta od Moskve do prestonice Jakutije, Jakutska, sledi još 200 kilometara puta do ovog čuda prirode. Najbrži, ali i najskuplji način da stignete na ovo posebno mesto je pomoću helikoptera. Ali za sat vremena leta morate izdvojiti 250 hiljada rubalja (3.900 dolara).

Putovanje brodom od Jakutska traje nekoliko sati, a gliserom Ministarstva za vanredne situacije oko dva sata. Brodovi polaze sa rečnog pristaništa u Jakutsku i nude smeštaj u kabinama sa jednim, dva i četiri ležaja, tri obroka dnevno i raznovrsnu zabavu. Većina brodova ima čak i saunu i bioskopsku salu.

Zimi se kolima lako stiže do naselja Batamaj, a odatle pravo po zaleđenoj reci do Lenskih stubova. A upravo zima je godišnje doba kada Lenski stubovi, pokriveni snegom i ledom, najviše podsećaju na čuvene zidine iz „Igre prestola”.

Lenski stubovi izgledaju impozantno posmatrano iz svakog ugla. Njihov oblik i položaj navode na misao da je sve to delo ljudskih ruku. Ali ne, stubove je stvorila priroda. Krečnjački procesi i eolska erozija tokom poslednjih 400 hiljada godina izvajali su ove neponovljive forme.

Lenski stubovi su, osim toga, okamenjena istorija, spomenik „kambrijumske eksplozije života”, koja se dogodila pre više od 500 miliona godina, kada su masovno počele da se pojavljuju životinje sa mineralnim skeletima.

Milioni živih bića su se rađali i umirali, evolucija je napredovala, a jedinstveni raspored Lenskih stubova omogućio je da u kamenu ostanu zabeleženi različiti evolutivni stupnjevi.  

1994. godine osnovan je nacionalni park „Lenski stubovi”, a 2012. on je postao deo svetske baštine Uneskoa.

Ovo mesto ljudska ruka gotovo da nije dotakla. U dugom nizu krečnjačkih stena izabrano je samo jedno pogodno mesto za pristajanje brodova.

Tu se nalazi uređen ulaz u park prirode, prodavnica suvenira, kao i nekoliko kućica u kojima žive saradnici parka. Preko reke nalazi se malo selo.

Stazom dugom oko dva kilometra od ulaza možete se popeti na sam vrh stubova. Na posebno strmim mestima napravljene su drvene stepenice. Ima i nekoliko stajališta za odmor sa klupama.

U sastavu kamena ima mnogo gvozdenih ruda, pa na vrhu kompas drona može da otkaže. To znači da letite na sopstveni rizik.  

Sa vrha stubova pruža se veličanstven pogled na reku i stene sa ostacima trilobita i drugih bića paleozoika.

Spomenimo i to da su u rejonu parka, u njegovom delu koji se naziva Tukulan (što na lokalnom narečju znači „peščara”), gde se nalaze prave peščane dine, pronađeni ostaci mamuta, dlakavog nosoroga i drugih izumrlih sisara iz kasnijih perioda. Danas se tu mogu sresti bizamski pacovi, žderavci, zečevi, veverice, pa čak i medvedi. Po nebu lete suri orlovi, sove buljine i sokolovi, a Lenu nastanjuju ribe, kao što su lipljen i jesetra.  

Russia beyond  • Izvor
  • foto: Vsevolod Pulja / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Ova živopisna mala naselja zvanično su proglašena za najlepša u Rusiji. Uverite se zašto! 


Na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, 52. po redu, koji se održava od 3. do 5. oktobra, svoj štand ima i Turistička organizacija Grada Vranja.

 Ko vam je rekao da konstantni sumrak i ledeni vetar remete zabavu? Prestanite da drhtite, navucite kapu i rukavice i iskusite ono najbolje što ovaj grad nudi


Turistička organizacija grada Vranja, ispred Info centra, na šetalištu, obeležila je 27. septembar, Svetski dan turizma. Doprinos akciji dali su i učenici Ekonomsko -trgovinske škole u Vranju, smer turistički...Ostale novosti iz rubrike »