Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pašinjan: Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije

Pašinjan: Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije
11.10.2020. god.


Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan u intervjuu za nemačku televiziju ZDF.  


Prema njegovim rečima, Azerbejdžan, uz aktivnu podršku Turske, pokušava da izvrši etničko čišćenje u Karabahu, da bi uništio Jermene koji tamo žive. U tome im aktivno pomažu plaćenici iz Sirije.

Što se tiče Turske, Pašinjan je istakao da sto godina posle genocida nad Jermenima u Otomanskom carstvu Turska ponovo pokušava da prodre na Kavkaz kako bi nastavila istrebljenje jermenskog naroda.

Jermenski premijer naveo je da postoji pretnja dalje eskalacije sukoba i širenja ratišta, ako svetska zajednica ne pokaže ozbiljan stav prema situaciji.

„Međunarodna zajednica mora krajnje ozbiljno da shvati situaciju. U suprotnom bismo mogli da se suočimo sa pretnjom trećeg svetskog rata. Govorio sam i ponoviću – ako međunarodna zajednica, a posebno Evropa, ne odreaguje kako treba, u bliskoj budućnosti treba očekivati Tursku pred vratima Beča“, dodao je Pašinjan.

On je, takođe, izrazio spremnost na kompromise, ali istovremeno smatra da je neophodno postaviti pitanje da li je Azerbejdžan spreman za njih. Sa njegovog stanovišta, Azerbejdžan nije spreman, o čemu svedoči, ako ništa drugo, a ono izostanak reakcije Bakua na poziv lidera država kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a o prekidu vatre u Karabahu.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Berlin je pozvao "sve strane" da izbegnu eskalaciju tenzija nakon ubistva iranskog naučnika, za koje Teheran smatra da je izraelska operacija. Iranski lider se obavezao da će krenuti za...


Sirija je osudila atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha, nazvavši ga zastrašujućim „terorističkim napadom na nauku“, dok Izrael poriče umešanost. S

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje čvrst, poručio je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju...


Iranski predsednik Hasan Rohani okrivio je "plaćenike uzurpirajućeg cionističkog režima" za ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vojnog naučnika, kojeg je Izrael optužio da je vodio program nuklearnog naoružanja u Iranu.


Ostale novosti iz rubrike »