Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp saopštio da će se SAD povući iz Sporazuma o otvorenom nebu, optuživši Rusiju

RT: Tramp saopštio da će se SAD povući iz Sporazuma o otvorenom nebu, optuživši Rusiju
21.05.2020. god.


Američki predsednik Donald Tramp je obavestio saveznike da će se ove sedmice povući iz jednog od retkih preostalih mehanizama kontrole oružja - Sporazuma o otvorenom nebu, pozivajući se na navodna ruska "kršenja".

"Rusija se nije pridržavala Sporazuma", rekao je Tramp novinarima na putu za Mičigen. Dodao je da bi se SAD mogle vratiti sporazumu ili pregovarati o novom sporazumu.

Sporazum o otvorenom nebu, koji je na snazi od 2002. godine, omogućava da avioni bez naoružanja izvrše nadzor nad teritorijom, zemljom potpisnicom, što podrazumeva da američki avioni za osmatranje lete nad Rusijom, kao i ruski avioni nad SAD-om.

Rusija nije prekršila sporazum, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Dodao je da ništa ne sprečava rasprave o tehničkim pitanjima za koje SAD tvrde da predstavljaju kršenja, kao i da povlačenje SAD-a na kraju šteti interesima evropskih zemalja koje su članice NATO-a.

Prema navodima zvaničnika američke administracije, Rusija je ograničila letove iznad Moskve, republike Čečenije i blizu Abhazije i Južne Osetije, a  koje SAD smatraju delovima Gruzije, ali ih je Rusija 2008. godine priznala kao nezavisne zemlje.


Moskva je ranije istakla da je američka flota špijunskih aviona uglavnom bila prizemljena zbog nedostatka finansiranja i održavanja, te da je Vašingtonto iskoristio premlj drugima kako bi odbio legitimne zahteve za preletom.


Izlazak SAD iz Sporazuma mogao bi dovesti do "nove trke u naoružanju", rekao je portparol generalnog sekretara UN, prenose RIA Novosti.

Iz Vašingtona nije stigla zvanična obavest, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, opisujući Otvoreno nebo kao "temeljni sporazum koji jača sigurnost u Evropi".

Prema pisanju Njujork tajmsa, u petak će Rusiji biti poslato službeno obaveštenje. Moskva već neko vreme očekuje potez, podstaknuta glasinama u američkim medijima. Prošlog meseca, ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov je rekao da je odluka „već doneta u Vašingtonu“.


Lavrov je rekao da se evropske članice sporazuma neće verovatno povući, jer razumeju da on ima „vrednost kao instrument [da obezbedi] poverenja, predvidljivosti i transparentnosti“.

Činjenica da Sporazum o otvorenom nebu izričito omogućava nadzorne letove nad zemljama članicama nije sprečila neke američke zakonodavce i zvaničnike da naprave histeriju kada im se to ukaže. Prošle godine savetnik predsedničkog kandidata Džo Bajdena, napravio je paniku na Tviteru kada je ruski avion leteo nad Čikagom pod uslovima iz Sporazuma.
To nije zaustavilo Trumpove kritičare da sliku o odustajanju od ugovora slikaju kao "poklon Putinu", po riječima jednog bivšeg visokog direktora u Vijeću za nacionalnu sigurnost.


Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Flickr/Papas Dos / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vrhovni lider Irana Ali Hamenei uporedio je pogibiju afroamerikanca Džordža Flojda sa ponašanjem Vašingtona prema drugim zemljama.


Ako Peking nametne svoj novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu, Britanija će olakšati put do državljanstva za gotovo tri miliona stanovnika grada koji ispunjavaju uslove, saopštio je britanski...

Berlin je izrazio svoju podršku onome što naziva "legitimnim" i "razumljivim" protestima koji besne širom SAD-a. Nemačka je takođe izrazila nadu da protesti „ne postanu nasilni“, ono što oni...


Smrt afroamerikanca DŽordža Flojda od ruke policije Minesote je simptom koji je dovoljno akutan da SAD dijagnostifikuju "hroničnu bolest" rasizma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Nakon što je Vašington u više navrata zapaljivom retorikom pozivao na promenu režima, Teheran sada uzvraća. Čini se da Ministarstvo spoljnih poslova Irana apeluje na Amerikance da se "dignu"...


U izjavi koja neće apsolutno nikoga iznenaditi, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Susan Rajs je izjavila da je Rusija, a ne ogorčeni Amerikanci, odgovorna za anarhiju na američkim ulicama....


Ostale novosti iz rubrike »