Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

NATO pozvao Moskvu da preda kontrolu nad Krimom Ukrajini

NATO pozvao Moskvu da preda kontrolu nad Krimom Ukrajini
31.10.2019. god.


NATO ne smatra da je moguće voditi "normalan" rad sa Rusijom sve dok Moskva "ne promeni svoje ponašanje" na svetskoj sceni. To se navodi u saopštenju Komisije između Ukrajine i NATO-a odobrenoj u Kijevu.

Vojni blok je saopštio da su za uobičajenu saradnju potrebne "konstruktivne promene u ruskim postupcima". Alijansa je posebno pozvala Moskvu da preda kontrolu nad Krimom Ukrajini, nazivajući ponovno ujedinjenje poluostrva s Rusijom "nezakonitom aneksijom".

"Osuđujemo tekuće i obimno nagomilavanje vojne moći Rusije na Krimu, što je deo većeg modela ruske agresije u regionu", navodi se u saopštenju.

Krim je ponovo postao ruska regija nakon referenduma koji je tamo održan u martu 2014. godine, na kojem je 96,77% krimskih glasača i 95,6% stanovnika Sevastopolja glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Krimske vlasti održale su referendum nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom teritorijom, ali "privremeno okupiranom".

Rusko rukovodstvo je više puta saopštilo da su stanovnici Krima demokratski i u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "u potpunosti zatvoreno".

Moskva je navela da je raspoređivanje oružanih snaga na Krimu suvereno pravo Rusije.

Poslednjih godina Rusija je saopštava o aktivnostima NATO-a na svojim zapadnim granicama bez presedana. NATO proširuje svoju inicijativu i naziva je "odvraćanjem ruske agresije". Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga saveza u Evropi. Portparol predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da Rusija nikome ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Mihail Mokrušin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da beloruska policija i vojska neće otići sa ulica Minska dok god traju protesti.


Bezbednost u Evropi ne može se garantovati bez uspostavljanja poverenja u odnosima sa Rusijom, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makro nakon sastanka sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom u Parizu. ...

Na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije izabrana je nova Vlada, a za premijerku je izabrana Ana Brnabić.   Za mini


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je vreme da se razgovara o realnom predlogu rešenja "dve države" na podeljenom ostrvu Kipar i dodao da parametri tekućih razgovora...


Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.


Ostale novosti iz rubrike »