booking.com
Početna stranica > Novosti

Tilerson: Pozivamo Rusiju da smanji eskalaciju nasilja u Siriji

Tilerson: Pozivamo Rusiju da smanji eskalaciju nasilja u Siriji
14.02.2018. god.


SAD pozivaju Rusiju da ubedi sirijske vlasti da prestanu da se bore protiv opozicije, izjavio je državni sekretar SAD Reks Tilerson.

„Pozivamo Rusiju i druge da smanje eskalaciju nasilja i da tokom uništavanja terorističke grupe DAEŠ ne doprinose nasilju. Tražili smo od Rusije da ubedi režim da zaustavi kampanju protiv opozicije“, rekao je Tilerson.

Tilerson je istakao da je Rusija „pristala na stvaranje zona za prekid vatre i zona stabilizacije“. Međutim, „ona mora to da obezbedi stvaranjem uslova za mirno definisanje budućnosti Sirije“.

„Smatram da je važno podsetiti da su predsednici (SAD i Rusije) Donald Tramp i Vladimir Putin u zajedničkoj izjavi u novembru prošle godine na marginama samita ASEAN u Vijetnamu, podržali ženevski proces kao način napretka u Siriji. Nastavljamo da radimo sa Rusijom i drugim partnerima u regionu kako bismo podržali taj proces“, dodao je Tilerson.

On smatra da „Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju u izvesnom smislu nije opravdao neka očekivanja njegovih organizatora, ali s druge strane, u izjavi koja je usvojena jasno se navodi da je Ženeva mesto na kojem treba da se rešavaju pitanja“.

„Na taj način, smatra da svi ozbiljni učesnici - Rusija, SAD i koalicija - podržavaju ženevski proces“, dodao je Tilerson.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Srbija će zatražiti održavanje hitne sednice SB UN-a zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije...

Beograd očekuje da Savet bezbednosti UN, EU i međunarodna zajednica u celini reaguju nepristrasno, na principijelan i odgovoran način zbog stvaranja kosovske vojske, rekao je ambasador Srbije u Rusiji...


Eskalacija situacije u regionu Azovskog mora ne odgovara ničijim interesima, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

"Sada, više nego ikada, vlada Kosova mora da se angažuje sa manjinskim zajednicama i blisko koordiniše sa saveznicima i partnerima NATO-a, pošto počinje desetogodišnju tranziciju svojih bezbednosnih snaga. SAD...


Pozicija Evropske Unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske. Mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan,...


Ostale novosti iz rubrike »