Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski kosmonauti na MKS-u testirali brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a

Ruski kosmonauti na MKS-u testirali brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a
24.05.2020. god.

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) testirali su brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a, rekao je kosmonaut Aleksandar Skvorcov.

On se u februaru vratio na MKS u kosmičkom brodu "Sojuz MS-13", zajedno sa Italijanom Lukom Parmitanom i Amerikankom Kristinom Kuk.

"Ruski segment MKS-a ima sopstveni sistem širokopojasne komunikacije. Imao sam priliku da ga isprobam. Slika je neverovatna, poput dobre digitalne televizije, a kašnjenje glasa je zanemarljivo", rekao je Skvorcov, navodi se na sajtu "Roskosmosa".foto: © NASA/Roskosmos

"Sada ćemo imati sopstveni kanal prenosa podataka, odnosno mogućnost prenosa velikih paketa telemetrijskih informacija, bez obzira na naše američke kolege", dodao je on.

Trenutno se za prenos velikih količina informacija sa MKS-a na Zemlju i obrnuto, koriste američki TDRS relejni sateliti, uglavnom na platnoj osnovi.

U novembru 2019. godine, Oleg Himočko, prvi zamenik generalnog direktora kompanije "Gonec", rekao je za RIA Novosti da je oprema za obezbeđivanje širokopojasne komunikacione mreže ruskog segmenta MKS-a sa Zemljom putem relejnih satelita "Luč 5" dopremljena i da će normalan rad kanala početi 2020. godine godine. Prema njegovim rečima, brzina na kanalu je do 105 megabita u sekundi.


foto: © NASA

Trenutno se satelitska relejna grupa u orbiti oko "Luča" sastoji od tri aparata - "Luč-5A", "Luč-5B" i "Luč-5V", a koji su lansirani u kosmos od 2011-2014. godine. Lansiranje sledećeg je planirano 2024. godine.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.


Evropska kosmička agencija je objavila neverovatni deo snimka, mukotrpno rekonstruisan, prikazujući Marsov ogromni krater Koroljev, verovatno budući izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad budemo uspeli.

  Globalna pandemija ove godine je dovela do toga da i u našoj zemlji veliki broj đaka i studenata nastavu prati preko interneta ili TVa. Ipak, trend onlajn kurseva, YouTube...


Visoka cena rakete "Angara" A5 posledica je njene montaže u dva grada - Moskvi i Omsku, kao i proizvodnje delova, izjavio je za RIA Novosti portparol državne korporacije "Roskosmos&qu...

  Novi najbrži super-računar na svetu nalazi se u Japanu, u Riken Institutu.  


Arheolozi koji rade na Stounhedžu navode da su "zapanjeni" nakon što su otkrili najveću praistorijsku strukturu ikada pronađenu u Velikoj Britaniji, odnosno krug dubokih podzemnih prolaza koji datira od...


Ostale novosti iz rubrike »