eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Gasprom“ obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“

„Gasprom“ obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“
26.05.2020. god.


Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“.


Prema podacima operatora „Gaskejd“, pumpanje je smanjeno sa devet miliona kilovat-sati u nedelju na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, a potpuno je zaustavljeno u utorak ujutru.

Direktor grupe za prirodne resurse i sirovine međunarodne agencije „Fič“ Dmitrij Marinčenko izjavio je da je „Gasprom“ zaustavio tranzit gasa kako bi uravnotežio izvoz zbog prevelike ponude.

„Prelazak Poljske na rezervisanje kapaciteta putem aukcija, kao i zaključivanje petogodišnjeg ugovora sa Ukrajinom pod uslovima ‘uzmi ili plati’, čini rutu kroz Belorusiju i Poljsku uravnoteženom za ‘Gasprom’, odnosno potencijalno najvolatilnijom u pogledu obima“, rekao je on za RIA Novosti.


Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a sada se pumpanje duž dela „Jamal-Evropa“ vrši samo na osnovu aukcija.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Recesija koja je posledica koronavirusa postaje sve dublja, preti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu „Veltu“.


Američka politika „maksimalnog pritiska“ neće sprečiti Iran da poveća svoje kapacitete za proizvodnju nafte, izjavio je visoki vladin zvaničnik, dok je promovisao veliki projekat vađenja nafte na jugozapadu zemlje. ...

Očekuje se da britanska vlada do 2025. godine ukloni opremu kineskog „Huaveja“ iz nacionalne 5G telekomunikacione mreže, izvestio je londonski Telegraf, prenosi Rojters.


Danska agencija za energetiku (DEA) dozvolila je kompaniji "Severni tok 2" 2 AG da završi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u svojim vodama koristeći brodove za postavljanje cevi sa...

Stalnom modernizacijom Rafinerija nafte u Pančevu jača svoju poziciju na regionalnom tržištu, a ove godine očekuje se početak puštanja u rad Duboke prerade vredne 300 miliona evra, navodi portal...


Senat SAD-a je predložio nove sankcije za gasovod "Severni tok 2" u nacrtu nacionalnog budžeta za odbranu, rekao je republikanski kongresmen Stiv Vomak. Vomak je rekao da ruske vlasti žele...


Ostale novosti iz rubrike »