eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Novi Put svile: Rusija će izgraditi autoput od 2.000 kilometara koji povezuje Evropu i Kinu

RT: Novi Put svile: Rusija će izgraditi autoput od 2.000 kilometara koji povezuje Evropu i Kinu
09.07.2019. god.


Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju novog autoputa preko Rusije, koja bi trebalo da značajno skrati put za teret. Očekuje se da će projekat koštati oko 9,5 milijardi dolara.

Veliki infrastrukturni projekat, autoput "Meridian", dobio je podršku ruske vlade, prenose "Vedomosti", pozivajući se na vladine zvaničnike. Autoput će se prostirati na preko 2000 kilometara od granice sa Belorusijom do granice sa Kazahstanom, a očekuje se da će postati deo najbrže rute za transport između Kine i Evrope.

Autoput će koštati oko 600 milijardi rubalja (9,5 milijardi dolara), a operater projekta već je otkupio oko 80% zemljišta potrebnog za izgradnju autoputa.

Iako će se izgradnja u potpunosti oslanjati na sredstva investitora bez uzimanja novca iz ruskog budžeta, Vlada se obavezala da će pomoći u privlačenju novih investicija za ovaj projekat, uključujući i Kinu. Međutim, investitori žele da Vlada osigura njihov minimalni prihod od oko 550 miliona dolara, pokrivajući ne samo komercijalne, već i političke rizike kao što je zatvaranje državnih granica.

S obzirom da će se putarine naplaćivati za kamione i automobile, kao i za veliki kapacitet autoputa, očekuje se da će se projekat isplatiti za 12 godina.

Autoput "Meridian" spada u ambiciozni kineski transkontinentalni trgovinski i infrastrukturni projekat pod nazivom "Jedan pojas jedan put", koji Rusija podržava. U aprilu je predsednik Vladimir Putin posetio Kinu i učestvovao na drugom Forumu za međunarodnu saradnju ovog velikog projekta. Tada je rekao da će kineska inicijativa ojačati “konstruktivnu saradnju” evroazijskih država i osigurati održiv ekonomski razvoj i ekonomski rast u regionu.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Reuters / Ilya Naymushin / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »