eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Novi Put svile: Rusija će izgraditi autoput od 2.000 kilometara koji povezuje Evropu i Kinu

RT: Novi Put svile: Rusija će izgraditi autoput od 2.000 kilometara koji povezuje Evropu i Kinu
09.07.2019. god.


Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju novog autoputa preko Rusije, koja bi trebalo da značajno skrati put za teret. Očekuje se da će projekat koštati oko 9,5 milijardi dolara.

Veliki infrastrukturni projekat, autoput "Meridian", dobio je podršku ruske vlade, prenose "Vedomosti", pozivajući se na vladine zvaničnike. Autoput će se prostirati na preko 2000 kilometara od granice sa Belorusijom do granice sa Kazahstanom, a očekuje se da će postati deo najbrže rute za transport između Kine i Evrope.

Autoput će koštati oko 600 milijardi rubalja (9,5 milijardi dolara), a operater projekta već je otkupio oko 80% zemljišta potrebnog za izgradnju autoputa.

Iako će se izgradnja u potpunosti oslanjati na sredstva investitora bez uzimanja novca iz ruskog budžeta, Vlada se obavezala da će pomoći u privlačenju novih investicija za ovaj projekat, uključujući i Kinu. Međutim, investitori žele da Vlada osigura njihov minimalni prihod od oko 550 miliona dolara, pokrivajući ne samo komercijalne, već i političke rizike kao što je zatvaranje državnih granica.

S obzirom da će se putarine naplaćivati za kamione i automobile, kao i za veliki kapacitet autoputa, očekuje se da će se projekat isplatiti za 12 godina.

Autoput "Meridian" spada u ambiciozni kineski transkontinentalni trgovinski i infrastrukturni projekat pod nazivom "Jedan pojas jedan put", koji Rusija podržava. U aprilu je predsednik Vladimir Putin posetio Kinu i učestvovao na drugom Forumu za međunarodnu saradnju ovog velikog projekta. Tada je rekao da će kineska inicijativa ojačati “konstruktivnu saradnju” evroazijskih država i osigurati održiv ekonomski razvoj i ekonomski rast u regionu.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Reuters / Ilya Naymushin / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savremena laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva počela je sa radom u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a. Nova laboratorija nalazi se u Aeroservisu u Beogradu, specijalizovanom objektu za skladištenje i distribuciju...


Kineska trgovina sa zemljama koje učestvuju u njenoj ambicioznoj inicijativi "Jedan pojas jedan put" (BRI) raste i dostigla je 4,24 biliona juana (617,5 milijardi dolara) u prvoj polovini ove...

Vlada Ukrajine produžila je do 31. decembra 2020. zabranu uvoza robe iz Rusije u zemlju, navodi se u saopštenju internet stranici Vlade Ukrajine. Odgovarajuća odluka usvojena je petog jula.


Predstavnički dom SAD usvojio je amandman na nacrt budžeta za odbranu za 2020. godinu, kojim se zabranjuje da se vrše operacije sa ruskim državnim dugom, sa ciljem da se...

 Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je kako namerava da tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama razgovara s američkim liderom Donaldom Trampom o projektu „Severni tok 2“.


Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu, izjavio je savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Akbar Velajati. „Kina kupuje i nastaviće da


Ostale novosti iz rubrike »