eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija i Kina bi do kraja godine moglr potpisati sporazum o prelasku na plaćanje u nacionalnim valutama

Rusija i Kina bi do kraja godine moglr potpisati sporazum o prelasku na plaćanje u nacionalnim valutama
08.11.2018. god.


Rusija i Kina pripremaju sporazum o prelasku na plaćanje u nacionalnim valutama koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpisan do kraja ove godine, izjavio je prvi čovek ruske VЭB banke Igor Šuvalov.


„Rusija već ima svoj kanal, kao što Kina ima svoj. Treba jednostavno dogovoriti kako ćemo sarađivati koristeći te kanale, kao i druge forme, u cilju sprovođenja transakcija“, rekao je Šuvalov posle razgovora na nivou rusko-kineskih međuvladinih struktura, prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, iako se već zna kako bi shema funkcionisala, ona mora da bude obrazložena u sporazumu. „Sporazum bi trebalo potpisati u najkaraćem mogućem roku, bilo bi odlično, ukoliko bismo uspeli to da uradimo do kraja godine“, istakao je on.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će trgovinska razmena između dveju zemalja do kraja ove godine dostići sto milijardi dolara, što je pre samo deset godina bilo gotovo nezamislivo.

„U ovom trenutku govorimo o nečem drugom, o mogućoj trgovinskoj razmeni od dvesto milijardi dolara, a ja mislim da je ta brojka po meri naših snaga, ukoliko budemo aktivno unapređivali saradnju u dogovorenim oblastima“, istakao je premijer Medvedev. Kako je rekao, sa svojim kineskim kolegom dogovorio se o nizu dodatnih koraka u podršci male privrede, unapređenju elektronske trgovine i platnog sistema. Još je dodao da Rusija i Kina imaju brojne investicione projekte u oblasti energetike, nafte, gasa, prerade nafte, visokih tehnologija, između ostalog pilotirane kosmonautike i stvaranja veštačke inteligencije. Perspektive za uspešnu saradnju, kako je istakao, postoje i u oblasti poljoprivrede.

„Povećali smo izvoz ruskih prehrambenih proizvoda u Kinu, dok kineski partneri takođe rade u istom pravcu. Mi smo, naravno, zainteresovani za realizaciju novih projekata, uključujući izvoz ruske soje u Kinu, i čitav niz drugih oblasti, imajući u vidu razvoj transportno-logističkih mogućnosti“, naglasio je ruski premijer. Medvedev je takođe rekao da je sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećijangom razgovarao o stanju u međunarodnoj trgovini. Dvojica premijera složili su se u oceni da je nedopustivo kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije i uvođenje nerazumnih trgovinskih barijera, sankcija.

„Naš stav je ovde identičan, smatramo da svi potezi u toj sferi moraju da doprinose globalnoj trgovini, globalnoj razmeni invsticija, i da zatvaranje u okvire određenih zemalja ili regiona generalno sprečava razvoj“, rekao je on.

Na marginama izložbe China International Import Expo u Šangaju Rusija i Kina potpisale su juče tri izvršna ugovora u vezi sa projektom izgradnje novih blokova kineske nuklearne elektrane Tianvan i nuklearnog reaktora sa brzim neutronima CFR600.

Russia beyond


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srbskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne...


Predsednik Rusije Vladimir Putin i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdel Aziz el Saud potvrdili su tokom telefonskog razgovora spremnost da nastave koordinaciju na tržištu nafte i gasa, saopštio...

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin potvrdio je da je odluka o uspostavljanju slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske zajednice pred donošenjem, te da još treba...


Pečenje rakije u Srbiji je društveni događaj koji okuplja rodbinu, prijatelje i poznanike. Procenat onih koji znaju da peku rakiju i to čine pošteno je od 35 do 40...

Pokretanjem „Severnog toka 2“ staviće se tačka na „ukrajinski monopol“ po pitanju tranzita gasa, izjavio je šef austrijskog koncerna OMV koji učestvuje u realizaciji gasovoda Rajner Zale u intervjuu...


Proizvodnja prvih serijskih aviona MS-21 se prenosi na kraj 2020. godine zbog obustavljanja isporuka kompozitnih materijala za krila, rekao je šef ruske kompanije „Rosteh“ Sergej Čemezov.


Ostale novosti iz rubrike »