Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Matvijenkova: Situacija je krajnje opasna, preti da eskalira u vojni sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Matvijenkova: Situacija je krajnje opasna, preti da eskalira u vojni sukob između Azerbejdžana i Jermenije
28.09.2020. god.


Predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko pozvala je sve odgovorne svetske sile da se uzdrže od mešanja u sukob u Nagorno-Karabahu, a takođe je pozvala sukobljene strane na momentalni prekid vatre.


„Pozivamo sve odgovorne svetske sile da se uzdrže od bilo kog oblika mešanja u taj sukob, pridržavajući se stava međunarodne zajednice o bezuslovnom prioritetu prekida borbenih dejstava i povratka pregovaračkom procesu u formatu Minske grupe OEBS-a“, navodi se u saopštenju Matvijenkove.

Istovremeno, ona je pozvala sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na momentalni prekid vatre.


„Situacija je krajnje opasna, preti da eskalira u vojni sukob između Azerbejdžana i Jermenije, koje su podjednako bliske i prijateljske zemlje za Rusiju i druge članice Zajednice nezavisnih država“, istakla je Matvijenkova.


Ona je istakla da taj sukob nema i ne može imati rešenje vojnim putem.

„S tim u vezi, želela bih pre svega da pozovem strane da odmah prekinu sa vatrom. Bilo kakva eskalacija samo će značiti nove žrtve, uključujući i civile, koje ne mogu da se opravdaju nikakvim političkim motivima“, poručila je ona.

Prema njenim rečima, Rusija će pružiti svu moguću pomoć da se situacija u Nagorno-Karabahu reši mirnim putem.

„U svojstvu kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a Rusija je naravno spremna da i u ovim teškim danima pruži svu moguću pomoć Azerbejdžanu i Jermeniji u pronalaženju načina za mirno rešavanje spornih pitanja“, istakla je predsednica Saveta federacije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Nikolьskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U jeku predsedničke kampanje u SAD - izbori su, podsetimo, 3. novembra - stiže i vest da se na meti hakera našao i sam Predsednik SAD Donald Tramp.   Naime, Holandski...


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) najavila je formiranje novog Ministarstva u novoj Vladi Srbije.  

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...


Ostale novosti iz rubrike »