Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Deset zanimljivosti o najstarijem gradu u Rusiji

19.07.2020. god.


Kerč su osnovali još Stari Grci. Osobine antičke arhitekture i danas se mogu zapaziti na ulicama i trgovima grada, koji svedoči o čitavoj istoriji razvoja Krimskog poluostrva, piše Russia beyond.

Tu su nekada živeli mamuti i neandertalci

Tavrida - pećina u kojoj su pronađeni praistorijski ostaci

Mali broj mesta u Rusiji može se pohvaliti nalazima iz praistorijskih vremena. A ovde su pronađeni najstariji artefakti iz vremena paleolita, stari čak 100 hiljada godina. Naučnici su, između ostalog, pronašli ostatke kamenog oruđa koji ukazuju da su u ovim krajevima živeli neandertalci. Osim toga, u Kerču je pronađen zub mamuta.

Osnovali su ga Stari Grci 

Ruševine Pantikapeja

Prvo naselje na ovom mestu pojavilo se 610-590 godine pre naše ere. Grci iz oblasti Karija u savremenoj Turskoj osnovali su Pantikapej. Naučnici pretpostavljaju da je to bila prilično velika grčka kolonija sa impozantnim Akropoljem, posvećenim Apolonu. U 5. veku pre naše ere grad je čak postao prestonica helenskog Bosforskog kraljevstva, a kasnije rimska kolonija. Ruševine Pantikapeja sačuvane su do naših dana.

Oko grada je bila podignuta nekropola i nekoliko brežuljaka-kurgana sa grobnicama skitskih vladara koje su Grci postavili da upravljaju njihovom kolonijom. U 19. veku arheolozi su u grobnicama pronašli ogromne količine skitskog zlata koje se danas nalazi u najvećim muzejima Rusije i Evrope.


Tu je sačuvana bazilika iz vremena Vizantijskog carstva 

 Hram Jovana Preteče

U 7. veku naše ere Krim je potpao pod vlast Vizantije, istočnog dela Rimske imperije. Car Justinijan I na poluostrvu je podigao nove gradove. Pantikapej je dobio ime Bosfor i povratio staru slavu. Iz tih vremena u gradu je sačuvana vizantijska crkva Jovana Preteče, jedan od najstarijih hramova na teritoriji Rusije. Naučnici se razilaze u proceni njegove starosti, ali izgradnju crkve u svakom slučaju smeštaju u period od 7. do 10. veka. Rekonstruisana je više puta, sve do 19. veka.

Naziv Kerč potiče od drevnih ruskih plemena

Nikolaj Rerih, Prekomorski gosti

 

Posle slabljenja Vizantijskog carstva grad je potpadao pod uticaj najrazličitijih plemena i kanata. U 9. veku Kerčko poluostrvo na kratko vreme zauzele su kneževske družine Stare Rusije i uspostavljena je trgovina sa tadašnjom prestonicom Kijevom. I dok su nomadski hazarski narodi grad nazivali „Karša“, što znači „suprotna obala“,  Rusi su taj naziv promenili u „Korčev“, što je postepeno prešlo u kraći oblik „Korč“ ili „Kerč“.

Nalazio se pod vlašću Zlatne Horde, Đenove i Osmanske imperije

Ruševine turske tvrđave Jeni-Kale

Od kraja 13. veka Krimom je vladala Zlatna Horda. Njene vojskovođe i namesnici asimilovali su se sa lokalnim stanovništvom, Krimskim Tatarima, i sa Krima su u armiju Horde stalno pristizali najamnici. Posle raspada tog ogromnog carstva od njegovih ostataka je nastao Krimski kanat.

U 14. veku u Kerču i susednoj Feodosiji pojavila se kolonija Republike Đenove. Plaćajući kanatu porez, trgovci iz Đenove su ovde razvili ribolov i trgovinu, te od grada načinili razvijenu luku.


Krajem 15. veka Osmanska imperija osvojila je sve kolonije Đenove, a zatim i čitav Krimski kanat. Početkom 18. veka Turci su počeli da strahuju od sve veće vojne moći Ruske Imperije i u Kerču su podigli tvrđavu Jeni-Kale, koja je sačuvana do danas.


U 18. veku grad je ušao u sastav Ruske Imperije

Ulaz u Kerčku tvrđavu

Posle niza iscrpljujućih rusko-turskih ratova 1771. godine ruska vojska je bez otpora zauzela tvrđavu Jeni-Kale. Posle potpisivanja mirovnog sporazuma, Krim je pripao Ruskoj Imperiji. Detaljnije o tome saznajte ovde. U 19. veku Rusija je odlučila da utvrdi moreuz između Crnog i Azovskog mora, podigavši Kerčku tvrđavu. Grad je počeo intenzivno da se razvija i kao luka, a osim toga počeli su radovi na vađenju krečnjaka i rude gvožđa. Kerč je teško oštećen u Krimskom ratu Rusije protiv Engleske, Francuske i Turske.

Spomenik odbrani Adžimuškajskih kamenoloma

Jedna od glavnih znamenitosti grada su Adžimuškajski kamenolomi. Za vreme Drugog svetskog rata Kerč su okupirale nemačke i rumunske snage i praktično ga u potpunosti uništile. Nekoliko meseci trajala je partizanska odbrana kamenoloma, a danas se na tom mestu nalazi muzej.

Tu je dolina blatnih vulkana

Bulganački blatni vulkani

U Rusiji se na samo dva mesta može videti ovo pravo čudo prirode: aktivni blatni vulkan. Oba se nalaze nedaleko jedan od drugog, na Krimu i na susednom Tamanskom poluostrvu. Bulganački blatni vulkani severno od Kerča čine dolinu od sedam kratera koji izbacuju lekovito blato bogato borom i jodom. „Erupcije“ se uglavnom dešavaju zimi, tada „blatna fontana“ može dostići i 15 metara visine. 

Turisti na Čokračkom jezeru

Nedaleko se nalazi Čokračko jezero, takođe bogato blatom. Tu neprekidno dolazi na stotine turista kako bi se okupali u hladnoj blatnjavoj vodi.

„Riblja“ prestonica Krima

Ribar u Kerču

Naravno, ribna industrija se razvija u mnogim gradovima na poluostrvu, ali u Kerču je jedno od najvažnijih i najstarijih postrojenja za preradu ribe. Za grad se čak kaže da je „riblja“ ili „ribarska“ prestonica Krima. Vredi probati dagnje, inćuna, školjke rapane, crnomorsku ajkulu i pečenog barbuna.

„Glavoči u paradajz sosu“

I obavezno probajte „Glavoče u paradajz sosu“. Ovaj specijalitet poreklom iz Kerča bio je jedna od najpopularnijih konzervi u Sovjetskom Savezu.

Jedno od najpopularnijih letovališta na Krimu

Kerč poseduje ogroman broj plaža, a mnoge od njih su peščane, što je za stenoviti Krim prava retkost. Pritom ovde možete uživati u Crnom i Azovskom moru. Azovsko je kraj obale dosta plitko, pa je Kerč pogodan za odmor s decom.

U Kerču se nalazi veliki broj hotela, ali postoji i široka ponuda privatnog smeštaja za iznajmljivanje. Lokalni stanovnici za odmor preporučuju naselja Gerojevko, Jurkino, Jakovenkovo kod Kerča. Ona se nalaze daleko od luke, pa je voda čistija. Gradska plaža je smeštena na živopisnom Aršincevskom rtu. Tu duvaju snažni vetrovi, pa je mesto dobro za jedrenje na dasci.


Tu je najduži most u Rusiji

Krimski most

Iz Krasnodarskog kraja i njegovih crnomorskih luka nekada ste na Krim mogli da dođete trajektom. U letnjoj sezoni često se po ceo dan čekalo u redu. Posle izgradnje Kerčkog (ili Krimskog) mosta preko moreuza, koji povezuje grad sa naseljem Tamanj, putovanje traje samo oko 40 minuta. Sa svojih 19 kilometara ovo je najduži most  u Rusiji i jedan od najdužih u Evropi. 

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...


Neprijateljski borbeni helikopter koji je pogođen u Lele Tepeu pao je na teritoriju Irana, saopštilo je Ministarstvpo odbrane Nagorno Karabaha. Jedinice odbrambene armije oborile su 1. oktobra u južnom delu...


Ostale novosti iz rubrike »