Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos“

„Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos“
07.04.2020. god.
"Transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa"


Dok se svet bori sa širenjem koronavirusa koji preti čovečanstvu, američki predsednik Donald Tramp pokušava da zauzme kosmos, proglašavajući "ekskluzivna prava" Amerikancima, ne samo na Zemlji, rekao je predsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačev.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je potpisao ukaz kojim se Amerikancima "daje pravo" na vađenje kosmičkih resursa, te naredio da se u narednih šest meseci razgovara o sporazumima s drugim zemljama o korištenju, razvoju i vađenju resursa na Mesecu i drugim kosmičkim telima.
"Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos. Ovo nije šala. u Trampovom ukazu se kaže da Mesec i druga nebeska tela nisu u javnom vlasništvu (što je do sada bilo predmet globalnih sporazuma UN) i da Amerikanci sada imaju ekskluzivna prava na njihov razvoj u skladu sa "važećim (američkim) zakonodavstvom."

"Ostalima preostaje da stoje, ćute i mole se“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

A poenta nije u tome što se teza o „ekskluzivnosti“ američke nacije nije samo izokrenula, već je jasno pomerala mnoge mozgove u Vašingtonu, smatra Kosačev.

„Problem je što ovu tezu nikada nisu osporili lojalni transatlantski saveznici Sjedinjenih Država, koji su do sada radije delovali po principu „Još nešto? “, dodao je on.

Prema njegovim rečima, transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa.


"Sada će se saveznici već morati odreći svojih prava - ovaj put za sada zajedničkog kosmosa. Hoće li zaista ponovo ćutati, biti ukočeni u pozi poslušnosti?" zapitao se Kosačev.


"Nismo otupeli i sigurno nećemo ćutati. Nemamo pravo da se pokorimo, a i vaspitani smo drugačije, nismo se ni ranije pokoravali", dodao je on.

Kosačev je siguran da ovo nije kraj priče.

"Uostalom, nema 
sumnje da je većina čovečanstva na ovoj, zajedničkoj strani Meseca, a ne na suprotnoj, gde nas svim silama gura neoliberalni deo sveta sa svešću iskrivljenom od megalomanije", zaključio je parlamentarac.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Pesnя/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savet EU je odobrio dve odluke o zaključivanju sporazuma sa Crnom Gorom i Srbijom u oblasti saradnje za zaštitu zajedničke granice i sprečavanje ilegalne migracije i prekograničnog kriminala, navodi...


Vlada Srbije zabranila je dolazne letove crnogorske aviokompanije "Montenegro erlajns" nakon što je Podgorica odbila da otvori svoje granice za građane Srbije, gde koronavirus i dalje istrajava. Srbska Direkcija...

Kina se slaže i ceni izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u vezi sa razmatranjem u Pekingu odluke o Zakona o bezbednosti Hongkonga i reakciji SAD-a, izjavio je...


"SAD se pretvorile u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici"

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


  Izveštaji o prefarbanim ruskim borbenim avionima koji su poslati da bombarduju Libiju nemaju nikakve veze sa stvarnošću, saopštila je Moskva kao odgovor na najnovije senzacionalne tvrdnje Komande američke vojske...


Ostale novosti iz rubrike »