Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vladika Atanasije: Svaka vlast kvari čovjeka, apsolutna vlast ga apsolutno kvari

Vladika Atanasije: Svaka vlast kvari čovjeka, apsolutna vlast ga apsolutno kvari
20.01.2020. god.

Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije (Jevtić) poručio je danas predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da vlast kvari čovjeka, a da apsolutna vlast apsolutno kvari čovjeka, prenosi Mitropolija.

U poruci koju je crnogorskom predsjedniku uputio posredstvom Radija „Svetigora“, Vladika je rekao da Đukanović ne zna istoriju, a još manje zna šta je Crkva.

„On je skoro izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi. Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju“, naglasio je on.

Kazao je da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srbskom narodu.

„I oni su posle preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog carstva katoličkoga i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito“, kazao je on.

Vladika Atanasije je kazao da Srbija, budući da tada Crnogorci nijesu postojali kao nacija, nije mogla 1918. da im uzme hramove.

„To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio Mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsedavajući zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske Crkve, podeljene pre toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom“, podsjetio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački.

Poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

„On se odriče svoga porekla kao takav. Jedan je to narod bio. I sada narod kaže: Crna Gora i Srbija, to je jedna familija. On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao meru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čoveka. A apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. To mu je moja poruka“, zaključio je Vladika Atanasije (Jevtić).

Radosav Rajo Vojinović, Mitropolija

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Žalbeno veće potvrdilo je prvobitnu odluku da poslanicima SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji se sumnjiče za davanje mita svedocima, treba da se sudi u Hagu


Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Ove godine Svetosimeonov

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je krsni vhod ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u risanskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.


Nakon molebna za očuvanje svetinja, budvani su od Crkve Svete Trojice do crkve Svetke Petke molitvenim krsnim hodom još jednom dostojanstveno iskazali svoj stav o neustavnom i diskriminatornom Zakonu...

  Mitropolija crnogorsko primorska je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, rekao je crnogorski premijer Duško Marković. Marković je rekao da u zahtjevu Poreske uprave Mitropoliji da plati poreski dug, nema...


"Verujem da Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost. Umesto...


Ostale novosti iz rubrike »