Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Raspop Dedić: Srbi su remetilački faktor na Balkanu i treba da se spuste na zemlju jer više nema velike Srbije

Raspop Dedić: Srbi su remetilački faktor na Balkanu i treba da se spuste na zemlju jer više nema velike Srbije
18.01.2020. god.
"Srebrenica je stopostoni genocid, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine"


Direktor NVO „CPC“ Miraš Dedeić gostovao je u emisiji „Bujica“, tokom koje je rekao da u Crnoj Gori "lako može doći do građanskog rata", uz ocenu „da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije“.


Gostujući na zagrebačkoj televiziji "Z1", on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve "izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje srbskih ratnih zločinaca". Prema njegovim rečima, neki od njih su se "skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu".

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina "vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća".

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Mihailo je kazao da je to bio „stopostoni genocid“, ali "manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine".

„Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srbska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori“, ocenio je Mihailo.


Dodao je da bi u Crnoj Gori "lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene".

 „Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srbska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili“ poručio je Mihailo.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da "to nije istina".


„Srbska pravoslavna crkva postoji, postoje i vjerujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka“, rekao je Mihailo.


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Ove godine Svetosimeonov


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je krsni vhod ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u risanskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Nakon molebna za očuvanje svetinja, budvani su od Crkve Svete Trojice do crkve Svetke Petke molitvenim krsnim hodom još jednom dostojanstveno iskazali svoj stav o neustavnom i diskriminatornom Zakonu...


  Mitropolija crnogorsko primorska je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, rekao je crnogorski premijer Duško Marković. Marković je rekao da u zahtjevu Poreske uprave Mitropoliji da plati poreski dug, nema...

"Verujem da Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost. Umesto...


"Zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i...


Ostale novosti iz rubrike »