booking.com
Početna stranica > Novosti

Zašto je Kamaz najbolji na svetu?

Zašto je Kamaz najbolji na svetu?
06.12.2019. god.


Kamaz je jedan od najmoćnijih kamiona na svetu. Pored toga što prevozi teret on je i nezamenljivi pomoćnik vojske i policije, i višekratni šampion maratonskog relija „Dakar“.

1. KAMAZ-5320 

KAMAZ-5320

Prvi kamion ove marke pojavio se 1976. godine. Legendarni KAMAZ-5320 bio je u serijskoj proizvodnji skoro 25 godina. Sovjetski konstruktori su žurili da zadovolje potrebe sovjetske industrije toga doba. U prvoj godini proizvodnje svakodnevno je sa trake silazio 21 kamion. Ovaj model je poslat u Istočnu Nemačku da opslužuje sovjetske trupe, piše Russia beyond.

Model KAMAZ-5320 bio je lak za upravljanje, imao je veću kabinu nego drugi kamioni i dobro se pokazao na neravnom terenu izvan puteva. Slaba tačka mu je bio loš kvalitet delova u prvim partijama ovog kamiona. Zato su kvarovi bili česti i neotklonjivi. Taj nedostatak je saniran u narednim modelima.

2. KAMAZ-4310 

Ovaj omiljeni model sovjetske armije proizvodi se već 40 godina. Od posebne koristi je bio vojnim trupama razmeštenim u Avganistanu. Bio je pouzdan i komforan, i podjednako koristan u transportu opreme i žive sile. KAMAZ-4310 sa montiranim protivvazduhoplovnim topom bio je moćno oružje, idealno za pokrivanje kolona sa transportom.

3. KAMAZ-4326-9 VK 

Ovaj višekratni šampion mnogobrojnih auto-trka duže od jedne decenije se koristi kao glavno transportno sredstvo ekipe „KAMAZ-Master“. Kamion težak 9 tona brzo razvije brzinu od 140 km/č, i to na neravnom terenu izvan puteva. Od samog starta do pune brzine je neobično tih.

4. KAMAZ-6350

Ovo je jedan od najboljih modela Kamaza svih vremena. Efikasan je na ekstremno niskim i ekstremno visokim temperaturama te ga rado koriste i arktičke trupe ruske armije i Kraljevske oružane snage Saudijske Arabije. Modifikacija ovog modela sa oznakom 63501, poznatija pod nazivom „Medved“ prilagođena je potrebama prevoza teškog artiljerijskog oruđa koje zajedno sa projektilima i posadom može težiti i 12 tona.

5. KAMAZ-63968 „Tajfun“ 

Oklopni model „Tajfun-K“.

Gorko iskustvo iz ratova u Avganistanu i Čečeniji svedoči da prevoz vojnika u običnim kamionima može rezultirati velikim gubicima ukoliko ovo ranjivo prevozno sredstvo upadne u zasedu. Zbog toga je Kamaz napravio oklopni model „Tajfun“ koji je dobro zaštićen od fugasno-rasprskavajućih projektila i teških mitraljeza. Danas „Tajfun“ koriste ruska vojna policija, rudari, vojna obaveštajna služba i Specnaz.

Boris Jegorov,
Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Red Bull Content / Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veličanstvena litija u Nikšiću. Hiljade nikšićana prisustovalo Krstovdanskoj litiji.


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće na Bogojavljenje, u nedjelju, 19. januara sa sveštenstvom Svetu službu Božiju sa velikim vodoosvećenjem u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, sa...

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu tokom sastanka sa veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija u Sankt Peterburgu. „Zapušićemo pr...


Američko ministarstvo odbrane tvrdi da njihovo vojno prisustvo Irak čini sigurnijim i "prosperitetnijim", uprkos pozivima iračkih poslanika na odlazak svih stranih snaga iz zemlje i sve većim tenzijama sa...

"Srebrenica je stopostoni genocid, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine"


Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatim resursima. "Uspostavljamo saradnju...


Ostale novosti iz rubrike »