booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Korporativni kriminal: Pet najvećih finansijskih prevara svih vremena

RT: Korporativni kriminal: Pet najvećih finansijskih prevara svih vremena
08.08.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Kada je u pitanju veliki novac, ima puno prostora za prevare, prikrivanje i sve ono što dolazi između. Skandali nisu nepoznanica u poslovnom svetu, sa brojnim „ekspertima“ koji su spremni da se obogate na račun drugih ljudi.


Računovođe, rukovodioci, advokati… neki su mrtvi ili u zatvoru, dok su drugi sasvim dobro, nakon što su osmislili finansijski kriminal koji im je doneo milijarde dolara. Osvrnimo se na najveće finansijske skandale svih vremena.

Čarls Ponci

Ime Ponci je postalo „zaštitni znak“ za specifičnu vrstu prevare koja podrazumeva privlačenje novih investitora, kako bi platili profit već postojećim investitorima određenog projekta. Čarls Ponci, italijanski imigrant, tražio je od ljudi da investiraju u njegovo poslovanje, obećavajući im 50 odsto profita za 45 dana, pa je još 1919. godine postao otac klasične piramidalne šeme. 

Naime, Ponci je 1919. godine uočio nedostatak u sistemu međunarodnih poštanskih kupona, koji je iskoristio da napravi piramidalnu šemu koja je garantovala ulagačima dobit od 50 odsto na ulog u kuponima. Ponci je neko vreme isplaćivao obećane uloge sa kamatom, što je privuklo nove ulagače, ali se „piramida“ posle izvesnog vremena srušila, jer je trošio novac koji je dobijao od novih ulagača na isplaćivanje kamata starim ulagačima i na sebe.Poncijeva šema počela je da se razotkriva u avgustu 1920. godine, kada je list „Boston post“ pokrenuo istragu o njegovom poslovanju. Nastala je prava „jurnjava“ prevarenih investitora na Poncijevu kompaniju, koji su pokušavali da izvuku uloženi novac. Ponci je uhapšen u avgustu 1920. godine i optužen za 86 tačaka prevare pošte. Dugovao je milione dolara i izjasnio se krivim za prevaru pošte. Osuđen je na pet godina zatvora. 1949. godine ovaj prevarant je umro bez prebijenog dolara u Rio de Žaneiru.

„Enron“Energetska kompanija „Enron“, sa sedištem u Teksasu, postala je klasičan primer neverovatnog pada nakon vrtoglavog uspeha. Ova firma je 1990-ih u časopisu „Forčjun“ rangirana kao najinovativnija u korporativnoj Americi tokom punih šest godina.

Međutim, do novembra 2001. godine akcije kompanije su pale na manje od jednog dolara, ubrzo nakon što je izvršni direktor Kenet Lai bio uhapšen, zbog skrivanja duga kompanije od nekoliko milijardi dolara. Sledeće godine „Enron“ je prijavio bankrot, postavši tako najveća kompanija koja je u to vreme došla u takvu situaciju. Lai je proglašen krivim 2006. godine po šest tačaka prevare i zavere i četiri tačke o bankarskoj prevari. Umro je od srčanog udara iste godine, čekajući na izricanje kazne.

„Vorldkom“Samo godinu dana posle skandala sa kompanijom „Enron“, tužena je druga najveća američka telekomunikaciona kompanija „Vorldkom“. Iako je ova korporacija brzo rasla, ispostavilo se da su se izvršni direktor „Vorldkoma“ Bernard Ebers i drugi top menadžeri služili računovodstvenim prevarama, kako bi prevarili investitore. 

„Muljanje“ sa računovodstvenim knjigama povećalo je imovinu kompanije za oko 11 milijardi dolara, sa 3,8 milijardi američkih dolara na lažnim računima. Bivši izvršni direktor osuđen je na 25 godina zatvora. Ebers je počeo sa izdržavanjem kazne 2006. godine u Federalnoj popravnoj ustanovi Oakdejl u Luizijani.

Bernard MadofBivši neizvršni predsednik NASDAK berze priznao je da je izvršio najveću „Ponzi“ prevaru svih vremena. Bernard Berni Madof je prevario investitore za, kako se procenjuje, 64,8 milijardi dolara, tako što je isplaćivao visoku mesečnu kamatu klijentima sa novim ulaganjima u njegovu firmu, koristeći novac drugih klijenata. Madof je osuđen na maksimalnih 150 godina zatvora i nalazi se u Federalnom popravnom kompleksu Batner u Severnoj Karolini.

„Liman braders“Propast 150-godišnje investicione banke „Liman braders“ postao je simbol finansijske krize iz 2008. godine. Banka je bilo u velikoj meri uključena u obezbeđivanje hipotekarnih kredita, a propala je nakon rizičnog poslovanja nekretninama na američkom tržištu, pokrenuvši globalni kreditni slom. 2008. godine banka je podnela zahtev za stečaj, navodeći iznos od 639 milijardi dolara u imovini i 619 milijardi dolara duga. Bankrot američke banke nazvan je „najvećim i najkomplikovanijim u istoriji“ i izazvao je ozbiljne posledice na globalnu ekonomiju.


  • Izvor
  • foto: © Lucas Jackson / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zemlje koje povlače priznanje Kosova pokazuju odgovoran pristup koji se temelji na principima međunarodnog prava. Svi potezi u okviru rešavanja kosovskog problema moraju se zasnivati na poštovanju prema Rezoluciji...


Vidimo da se kosovska specijalna operacija „diplomatija u hodniku“ nastavlja, premestivši se iz Njujorka u Pariz. To ne utiče na stav Rusije ni na koji način, a i ne...

Rusija će odustati od učešća na forumu u Davosu ukoliko se ne promene uslovi za predstavnike ruske privrede, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) bi mogao da liši Španiju prava da bude domaćin međunarodnih sportskih takmičenja zbog položaja rukovodstva zemlje o nezavisnosti samoproglašene Republike Kosovo, piše El Pais.

Predsednica francuske opozicione stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen rekla je da je "šokirana" odnosom prema Srbiji i njenom predsedniku na obeležavanju veka od okončanja Prvog svetskog rata u...


Bivši premijer BJR Makedonije, Nikola Gruevski zatražio je politički azil od mađarskih vlasti. „Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj“, napisao je Gruevski na...


Ostale novosti iz rubrike »