booking.com
Početna stranica > Novosti

Počinje sakupljanje tragova NATO zločina

Počinje sakupljanje tragova NATO zločina
05.06.2018. god.


U utorak, 12. juna, konačno će, saznaju "Novosti", biti formirano Koordinaciono telo koje će ispitivati posledice NATO bombardovanja naše zemlje na ljude i životnu sredinu.

Telo čije je osnivanje inicirala grupa stručnjaka različitih profila - od lekara do fizikohemičara i bivših pripadnika Vojske Srbije - okupljena oko inicijative da se utvrde posledice ekološke katastrofe izazvane bombardovanjem 1999. godine, kako je juče potvrđeno "Novostima", odmah će početi sa prikupljanjem i analizom podataka, kako iz arhiva, tako i sa terena. Ono će raditi paralelno, nezavisno od nedavno osnovane skupštinske komisije koja ima isti cilj - da utvrdi posledice NATO bombardovanja.

- Napokon smo sa tri ministarstva: zdravlja, životne sredine i odbrane, utanačili da zvaničan datum osnivanja Koordinacionog tela bude 12. jun - potvrđuje, za "Novosti", profesorka Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS. - Sve je već spremno i znaju se članovi sva tri dela ovog Koordinacionog tela, koje će imati međuresorni, operativni deo u kojem su fizičari, hemičari, lekari, zatim savetodavno telo koje čine uglavnom predstavnici SANU, i Upravni odbor na čijem čelu će biti Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, a članovi tog UO biće i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin.

Profesorka Grujičić otkriva da će jedan od prvih poteza Koordinacionog tela biti poziv Domeniku Leđeru, koji je u Italiji na sudu uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne gore, i karcinoma od kojih su oboleli italijanski vojnici angažovani u misiji KFOR na KiM.


Foto Z. Jovanović / Novosti

 

- Veoma bi nam značajno bilo da vidimo dokumentaciju koju je prikupio Domeniko Leđero svojim timom iz organizacije "Vojna opservatorija", iako su se oni bavili samo osiromašenim uranijumom i uspeli da to dokažu na sudu i izdejstvuju odštete - objašnjava profesorka Grujičić. - Naš posao će, zapravo, biti mnogo širi, jer ćemo mi pored posledica osiromašenog uranijuma, ispitivati i posledice hemikalija koje su prilikom bombardovanja strujnih dalekovoda, rafinerije i drugih postrojenja otišle u vazduh, zemlju i vodu.

 

Uzorke će ispitivati Nacionalna mreža laboratorija, u koju će zapravo ući sve postojeće akreditovane laboratorije. 

- Najvažnije je da vidimo kakvo je kretanje bolesti za ovih 19 godina od bombardovanja - kaže profesorka Grujičić. - I ne mislimo samo na maligne bolesti, koje su definitivno u porastu, nego i na autoimune, porast steriliteta, psihijatrijska oboljenja... Možda se ni meni, kao jednom od pokretača inicijative da se utvrde posledice NATO agresije, neće svideti rezultati do kojih ćemo doći, ali objavićemo činjenice. Ništa ne prejudiciramo. Samo se zalažemo za to da se utvrdi istina.

Foto Print skrin

Snimak Pentagona - dokaz

NATO je još 1994. godine znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome, svesno i namerno, njime punio bombe kojima je gađao Srbiju pet godina kasnije - otkrio je Domeniko Leđero. - Postoji video-snimak iz 1994, koji je napravio Pentagon, u kom se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. U njemu se navodi njegovo delovanje, posledice, daju se saveti kako da se zaštite oni koji su izloženi dejstvu.  • Izvor
  • Foto: Tanjug / Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Istupanje Sjedinjenih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, sa posledicama koje će izazvati, uzimamo u obzir prilikom planiranja borbene upotrebe Raketnih strateških nuklearnih snaga Rusije, saopštio...“Bezbednost na internetu – evropska šansa juga Srbije” je naziv Regionalne konferencije na temu bezbednosti na Internetu, održane u Vranju tokom proteklog vikenda. Učesnici konferenciji su bili iz Srbije,...

Predsednik Vladimir Putin ostvario je san veoma bolesnom dečaku Artjomu Paljanovu, organizavši da se dečak vine u nebo u ekskluzivnom helikopterskom izl


Ovaj naučnik, rođen u Ruskoj imperiji, spasao je milione ljudskih života ali je njegovo ime mnogima nepoznato. 1. Borba protiv skeptika Vladimir Havkin ili Voldemar Hafkin (kako je poznatiji


Ostale novosti iz rubrike »