booking.com
Početna stranica > Novosti

Pravilan pritisak u gumama za manju potrošnju i veću sigurnost

Pravilan pritisak u gumama za manju potrošnju i veću sigurnost
31.12.2017. god.

 Obavezno poštujte vrijednosti pritiska koje preporučuje proizvođač jer su one prilagođene vašem vozilu. Tako ćete poboljšati performanse vaših pneumatika i vašu sigurnost.

 
Pneumatik prirodnim putem gubi pritisak zraka, a isti je promjenjiv u zavisnosti od temperature. Iz tog razloga se preporučuje da provjeravate pritisak u pneumaticima najmanje jednom mjesečno i prije odlaska na duže putovanje. Obavezno provjerite i rezervni točak.
 
U protivnom može doći do smanjenja performansi prijanjanja na tlo i povećanja zaustavnog puta i potrošnje goriva. Osim toga, brže će se oštetiti pneumatici i naplaci, a to znači da će im i vijek trajanja biti kraći.
 
Preporučene vrijednosti pritiska često su različite za prednje i zadnje pneumatike. Ako niste sigurni na koju vrijednost trebate naduvati pneumatike, ili želite saznati kako možete provjeriti vrijednost pritiska u pneumaticima, sljedeći redovi teksta sigurno će vas zanimati. Možete ostvariti puno veće uštede od samo troškova zamjene pneumatika.

Kad ste posljednji put provjerili svoje pneumatike?

Sjećate li se kad ste posljednji put provjerili pritisak u pneumaticima ? Ne sjećate se? Premalo naduvhani pneumatici opasni su jer je držanje puta manje i može biti ugrožena vaša sigurnost. Provjera vrijednosti pritiska u pneumaticima jednostavna je i besplatna radnja koja može povećati vašu sigurnost.
 
Vožnja s neispravnim vrijednostima pritiska u pneumaticima može uticati na ponašanje vozila i ozbiljno ugroziti vašu sigurnost, pa čak i uzrokovati nezgode u kojima može biti ugrožen i vaš život. Ako su vaši pneumatici premalo ili previše naduvani da bi se mogli smatrati opasnima, biće korisno za vas da pročitate ovaj članak.

Niste sigurni u vrijednost pritiska ispravna za vaše vozilo?

Ispravna vrijednost pritiska za dotično vozilo obično se nalazi u knjižici uputstava vozila. Ta informacija takođe može biti navedena u unutrašnjosti vozila (na vratima vozača, na kućištu osigurača ili s unutrašnje strane na vratašcima rezervoara za gorivo).
 
U većini slučajeva, navedene su dvije različite vrijednosti pritiska:
 
- za "normalne" uslove vožnje;
 
- za opterećeno vozilo (s osobama ili nekim dodatnim teškim teretom).
 
Kako biste provjerili vrijednost pritiska u pneumaticima, potrebni su vam manometar ili standardna oprema za duvanje koja je raspoloživa u većini servisnih radionica koje prodaju pneumatike ili na benzinskim pumpama.

Kako vrijednost pritiska u pneumaticima može uticati na sigurnost?

 
DUGI VIJEK TRAJANJA
 
Vožnja s premalo naduvanim pneumaticima smanjuje nivo izdržljivosti pneumatika, dovodi do njihovih oštećenja pa čak i do potpunog pražnjenja pneumatika.
 
Pneumatici premalo naduvani za više od 0,5 bara = OPASNO
 
DRŽANJE PUTA
 
S premalo naduvanim pneumaticima smanjena je preciznost u krivinama.
 
Premala naduvanost = slabije držanje puta.
 
AKVAPLANING
 
Ako je pneumatik premalo naduvan, 30% manje od preporučene vrijednosti, postoji opasnost od većeg akvaplaninga.

KOČENJE
 
Premalo naduvani pneumatici povećavaju zaustavni put vozila.
 
POTROŠNJA GORIVA
 
Premala naduvanost povećava otpor gazećeg sloja, a time i potrošnju goriva.


  • Izvor
  • Nezavisne


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Društveni procesi pokrenuti povodom nerazjašnjene smrti Davida Dragičevića, prešli su iz sfere čisto političkog, u područje regionalnog masmedijskog fenomena, povezanog sa vjerom.


Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Vadim Rabinovič je ismejao izjavu predsednika Ukrajine Petra Porošenko o "najjačoj vojsci na kontinentu". "Pa, zaista, naša vojska je postala najjača na kontinentu - čuo sam...


Ukrajinska mornarica objavila je da je Rusija izazvala „opasne incidente“ prilikom prolaska ukrajinskih brodova kroz Kerčki moreuz, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici Mornarice na Fejsbuku.

Nakon deset dana i oko 1.000 kilometara pređenih biciklom kako bi obeležili stogodišnjicu od proboja Solunskog fronta, pripadnici Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne brigade“ vratili su se u Beograd, završnu...


Turska i Rusija će zajedno određivati koje radikalne grupe će morati da napuste demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.


Ostale novosti iz rubrike »