BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Patrijarh Kiril: Određene političke snage utiču na krizu u pravoslavnom svetu

Patrijarh Kiril: Određene političke snage utiču na krizu u pravoslavnom svetu
17.09.2021. god.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da se stanje u pravoslavnom svetu može oceniti kao kriza, te da se toj krizi vidi uticaj spoljnih političkih snaga.

"Stanje u porodici pomesnih pravoslavnih crkava izaziva veliku zabrinutost. Stanje u pravoslavnom svetu može se oceniti kao kriza. Kriza je jasno dokazana ozbiljnim neslaganjima među pravoslavnim hrišćanima oko toga kako razumemo strukturu univerzalnog pravoslavlja, šta podrazumevamo pod primatom i sabornošću, kako povezujemo kanonsku strukturu crkve sa aktima na polju crkvene uprave. U ovoj krizi se može videti, naravno, uticaj određenih političkih snaga. Čitavau istorije Crkve je pratio ovaj uticaj i ne može se poreći da u svetu postoje oni koji bi želeli da unište temelje pravoslavnog života, poseju neprijateljstvo i podele među narodima“, rekao je patrijarh Kiril, prenose RIA Novosti.

Patrijarh je ovo uporedio sa pokušajima da se veštački ponovi Velika šizma.

"Sasvim je očigledno da postoji tendencija da se grčko, mediteransko pravoslavlje odvoji od slovenskog pravoslavlja, a pre svega od Ruske pravoslavne crkve, odnosno, da se ponovi model raskola iz 1054. godine i time oslabi pravoslavna crkva, koja danas, ne bojim se to reći, sprovodi i sposobna je da izvrši proročku službu, pre svega procenjujući sve što se događa sa ljudskom civilizacijom", zaključio je patrijarh.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Aktuelna Vlada Crne Gore ostaće upamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada 42. Vlade Crne...


Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, počeli su razgovor putem video veze. Kako se očekuje, dva lidera će razgovarati o širokom spektru pitanja, uključujući napetost oko...

\"NATO je odbrambeni savez. Odbrambene je prirode. Odbrambeni je u orijentaciji.\"


Papa Franja osudio je pokušaj EU da zameni termin „Božić“ neutralnijim „periodom praznika“, rekavši da je to potez koji bi neki represivni režim mogao da učini.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i potpredsednik Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, učestvovao je na strateškoj sesiji CEO Panel pod nazivom „Digitalna transformacija“ koja je održana u okviru 23....


Kremlj je upozorio da bi trebalo smanjiti očekivanja od današnjeg virtuelnog sastanka predsednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, nazivajući trenutnu situaciju „veoma teškom“.


Ostale novosti iz rubrike »