BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rat sa Rusijom i Kinom "uništio bi svet", a Amerika mora pronaći načine da sklopi mir sa svojim istočnim rivalima, upozorava američki general

RT: Rat sa Rusijom i Kinom
14.09.2021. god.


S obzirom da globalni arsenal nuklearnog oružja raste, a zemlje nadograđuju svoje bojeve glave i rakete, postoji gotovo neviđena potreba za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem atomskog armagedona, rekao je jedan od najviših američkih oficira.


Govoreći na sastanku čiji je domaćin u ponedeljak bio vašingtonski istraživački centar "Brukings institušn", zamenik načelnika Združenog štaba američke vojske general Džon E. Hiten upozorio je na rizike ako sukobi izmaknu kontroli i izrazio nadu da će hladnije glave prevladati.

"Nikada se nismo borili protiv Sovjetskog Saveza", rekao je on.

„Što se tiče velikih sila, naš cilj je da nikada ne ratujemo sa Kinom i Rusijom."


Prema njegovim rečima, takav događaj bi "uništio svet i globalnu ekonomiju. To će biti loše za sve i moramo se pobrinuti da ne idemo tim putem". Međutim, general je dodao, da je prethodnim ugovorima između Moskve i NATO-a nakon raspada SSSR-a zaključeno da "Rusija više nije pretnja". U isto vreme, međutim, on tvrdi da su Rusi "modernizovali čitav svoj nuklearni arsenal".

"Mislim da je to bilo zato što  su bili zabrinuti zbog SAD."


Napredak je postignut u postizanju poboljšanih odnosa između dve zemlje, dodao je Hiten, ali da je još daleko od potpune stabilnosti.

Međutim, rekao je da je Vašington sve više zabrinut zbog nedostatka sličnih koraka s Kinom, zemljom za koju tvrdi da prolazi "nuklearnu modernizaciju bez presedana koja sada postaje javna ... možete videti stotine i stotine fiksnih silosa".

"Usput, nema ograničenja šta Kina može staviti u te silose", upozorio je visoki zvaničnik Pentagona.

"Sa Rusijom smo ograničeni na 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, pa moramo da odlučimo gde želimo da stavimo te - podmornice, lansere ... što postavlja ograničenje na ono što imamo. Kina, nema ograničenja ... treba da se zapitate, zašto grade te ogromne, ogromne nuklearne kapacitete?"

U decembru je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio da Vašington, a ne Moskva, povećava rizik od fatalne eskalacije postavljanjem nuklearnog oružja na stranom tlu u Evropi.

Rjabkov je rekao da se Kremlj "nada da će Sjedinjene Države prestati deliti nuklearno oružje sa svojim saveznicima i prestati razmeštati nuklearno oružje u zemljama koje nemaju takvo oružje. Očigledno, to dovodi do destabilizacije. Osim toga, pojavljuju se i novi rizici".

Rjabkov je takođe ranije rekao kao i Hiten, da se "nuklearni rat ne može dobiti", te da je "Rusija spremna da sarađuje u preokretanju ovakvog stanja stvari".

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Alexey Kudenko / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska Federacija nije učestvovala u radu sednice političkih direktora PIK-a iz razloga što ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika imenovanog mimo Saveta bezbednosti UN-a, saopšteno je iz Ambasade...


Raketa "Sojuz 2.1a" sa kosmičkom brodom "Sojuz MS 20" lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pored komandanta broda, ruskog kosmo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da odnosi Belorusije i Srbije, kao i između naroda i lidera dve zemlje, ostaju izrazito prijateljski. On je to izjavio na sastanku sa...


Američki stejt department, zajedno sa američkim saveznicima u Evropi, razmatra mogućnost da u potpunosti izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, saopšteno je...

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao je počast ulozi nacističkih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata, ali je propustio da pomene poginule vojnike Crvene armije, proslavljajući godišnjicu oružanih snaga zemlje.


Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Ostale novosti iz rubrike »