BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Asad u iznenadnoj poseti Moskvi; Putin osudio ilegalno strano vojno prisustvo u Siriji

RT: Asad u iznenadnoj poseti Moskvi; Putin osudio ilegalno strano vojno prisustvo u Siriji
14.09.2021. god.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je sastanak sa svojim sirijskim kolegom Bašarom el Asadom na kojem se razgovaralo o bilateralnim odnosima, međunarodnom terorizmu i preostalim preprekama za potpuno nacionalno pomirenje u Siriji.


Zajednički napori Rusije i Sirije zadali su ogroman udarac teroristima, omogućavajući Damasku da povrati kontrolu nad više od 90% svoje teritorije, rekao je Putin tokom sastanka sa Asadom,  napominjući, međutim, da neke prepreke ostaju pre "potpune konsolidacije snaga i povratka normalnom životu".


“Po mom mišljenju, glavni problem je to što su strane oružane snage prisutne u određenim područjima zemlje bez ikakvog mandata UN-a, bez vašeg odobrenja, što je očigledno u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sprečava vas da preduzmete maksimalne napore za konsolidaciju zemlje i kretanje na putu njenog obnavljanja brzinom koja bi bila moguća da celu teritoriju kontroliše legitimna vlada“, rekao je ruski lider.

Drugi problem su preostala žarišta otpora terorista koji ne samo da kontrolišu deo teritorije, već i nastavljaju da terorišu civile“, dodao je Putin.

Ruska i sirijska vojska takođe nisu samo postigle impresivne rezultate u borbi protiv terorizma, već su olakšale povratak izbeglica koje su bile prisiljene da napuste svoje domove, da napuste svoju domovinu“, rekao je Asad.

"Međunarodni terorizam ne poznaje granice i širi se poput zaraze svetom, pa su naše vojske dale ogroman doprinos zaštiti celog čovečanstva od ovog zla", dodao je sirijski predsednik.

Ruski lider čestitao je Asadu na nedavnoj pobedi na izborima, videvši to kao jasan znak da mu sirijski narod veruje da će zemlju vratiti u miran život. On je izrazio nadu da će Asad na kraju ujediniti sve političke protivnike u procesu nacionalnog pomirenja.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © kremlin.ru / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je američkoj ambasadi u Moskvi protestnu notu zbog niza incidenata u kojima se navodi da su avioni NATO-a ugrozili bezbednost vazdušnog prostora zemlje i...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović održao je danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje redovnog služenja vojnog roka.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem detaljno razgovarao o iskustvu Zagreba u "mirnoj reintegraciji" teritorija. U Ukra


Širenje NATO-a na istok na račun Ukrajine jedno je od najvažnijih bezbednosnih pitanja Ruske Federacije u strateškoj perspektivi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. „Širenje NATO bloka na istok, uključujuć...

Rusija ima opravdane strahove od rizika da američka vojna oprema bude stacionirana blizu njenih granica, rekao je predsednik zemlje Vladimir Putin, insistirajući da se i dalje nada da razgovori...


Ruska Federacija nije učestvovala u radu sednice političkih direktora PIK-a iz razloga što ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika imenovanog mimo Saveta bezbednosti UN-a, saopšteno je iz Ambasade...


Ostale novosti iz rubrike »