BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Poslanički klubovi vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržali inicijativu za smenu Đukanovića

Poslanički klubovi vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržali inicijativu za smenu Đukanovića
09.09.2021. god.

Sve članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori načelno su podržale inicijativu za smenu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju je uputila Socijalistička narodna partija (SNP)
SNP je poslaničkim klubovima Demokratski front – NSD, DNP, UCG, RP, Demokrate – Demos – „Mir je naša nacija“, Demokratski front– Pokret za promjene (PzP) i „Crno na bijelo“ uputila predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav, piše "Dan".

U obrazloženju inicijative SNP-a navodi se da je 28. avgusta na Cetinju predsednik Đukanović izjavio kako nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju, već da to treba uraditi u nekom od drugih hramova, uz poruku da će tamo biti većinska Crna Gora i braniti dostojanstvo države.
„Ovakvim postupanjem predsednik je izvršio grubu povredu člana 14 Ustava Crne Gore, koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova. Takođe je prekoračio okvir nadležnosti predsednika propisane članom 95 Ustava Crne Gore“, piše u inicijativi SNP-a.

„Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita na Cetinju i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav Crne Gore, između ostalog i u delu članova broj 6, 7, 8 i 14“, predočeno je u inicijativi.


Predsjednik kluba poslanika DF Slaven Radunović saopštio je da će potpisati tu inicijativu.


„Naravno da ćemo potpisati. To se ne dovodi u pitanje“, kazao je Radunović.


Predsednik kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar kazao je da su i oni za ovu inicijativu jer je u izazovnim danima, u kojima se podstiču podele među građanima, zadatak predsednika svih građana bio da tenzije smiruje, a ne da doliva ulje na vatru.


„Đukanović je ne samo tim povodom, nego i svim svojim dosadašnjim delovanjem u proteklih 30 godina na političkoj sceni zaslužio opoziv iz političkog života Crne Gore. Inicijativa kolega iz SNP i njeno obrazloženje nisu sporni i svakako da će imati podršku našeg poslaničkog kluba. Ta inicijativa je ranije dolazila i od nekih drugih kolega iz opozicije, ali ono što jeste problem jesu reforme koje nisu okončane u Ustavnom sudu, koji je krajnja instanca za razrešavanje predsednika države“, istakao je Konatar.


Predsednik kluba poslanika PzP Branko Radulović rekao je da su već potpisali ovu inicijativu.


Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da će potpisati inicijativu za pokretanje smene predsjednika države Mila Đukanovića. On smatra da ta inicijativa treba da bude dopunjena događajima i izjavama sa Cetinja, ili da se podnese i druga inicijativa.


„Đukanović je prekršio član 161 Krivičnog zakonika Crne Gore organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović. Svi ovi događaji i izjave su se desili nakon što je SNP podneo inicijativu za smenu Đukanovića. Bez obzira što je jedna inicijativa već podneta, valjda nije zabranjeno da eventualno bude i druga“, rekao je Krapović.


Po Ustavu Crne Gore, mandat predsednika te države prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno sprečen da vrši dužnost predsednika ili razrešenjem. Proceduru razrešenja šefa države zbog kršenja Ustava može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, ali Ustavni sud utvrđuje da li je bilo kršenja. Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjenje.
Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku Crne Gore. Skupština može razrešiti predsednika države kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Raketa "Sojuz 2.1a" sa kosmičkom brodom "Sojuz MS 20" lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pored komandanta broda, ruskog kosmo


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da odnosi Belorusije i Srbije, kao i između naroda i lidera dve zemlje, ostaju izrazito prijateljski. On je to izjavio na sastanku sa...

Američki stejt department, zajedno sa američkim saveznicima u Evropi, razmatra mogućnost da u potpunosti izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, saopšteno je...


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao je počast ulozi nacističkih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata, ali je propustio da pomene poginule vojnike Crvene armije, proslavljajući godišnjicu oružanih snaga zemlje.

Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini, pri čemu će se sportisti iz te zemlje ipak takmičiti, prenela je lokalna televizija ABC, pozivajući se...


Ostale novosti iz rubrike »