BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Braćo i sestre, trobojke na prozore”: Poziv na jedinstvo 15. septembra

„Braćo i sestre, trobojke na prozore”: Poziv na jedinstvo 15. septembra
09.09.2021. god.
Republika Srbska i Srbija 15. septembra obeležavaju zajednički praznik - Dan srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Povodom Dana srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave država Srbija pokrenula je kampanju kojom se građani Srbije i Srbi u regionu i dijaspori pozivaju da 15. septembra istaknu i pozdrave zastavu.

U spotovima povodom Dana srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave objavljenim na Jutjub stranici Ministarstva spoljnih poslova akademik Dušan Kovaćević, glumac Petar Božović i Milan Vasić, uz „Marš na Drinu“ koji se čuje u pozadini, podsećaju na slavnu srpsku istoriju, piše 
Politika.

„Nosili su je najbolji i najsmeliji. Branili su je životom i ni jedna nije pala u ruke neprijatelja. Naši preci su na Solunskom frontu sa njom na čelu oslobodili otadžbinu. Danas je ona naš ponos, svuda gde kuca srbsko srce i gde se čije srbsko ime. Srbski narod je jedan i nedeljiv i naša prošlost i budućnost je zajednička, 15. septembar je naš dan – dan Dan srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Sa nama je kada se veselimo i kada slavimo pobede. Zato što smo ponosni na ono što jesmo. Za pretke i potomstvo. Za prošlu i buduću slavu razvijmo trobojku.”


U spotu su i kadrovi iz Crne Gore. Prikazane su zastave Crne Gore u doba Petrovića, odnosno doba Kneževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore.

 „Mnogo je toga što nas deli. Dele nas reke i planine. Dele nas granice, ali ima više toga što nas spaja. Ujedinjuje nas naš srbski jezik, kultura, pismo i duhovnost. Ujedinjuje nas radost i ponos zbog naše slavne istorije. Dragi prijatelji 15. septembra pozdravimo našu zastavu“, kaže Kovačević.


„Srpstvo je vaskrslo i naša trobojka se zavijorila u svim slobodnim srbskim zemljama. Ljudi, isturite zastava ne prozore“, poziva narod Petar Božović.

Republika Srbska i Srbija 15. septembra obeležavaju zajednički praznik - Dan srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Povodom novog praznika ulice u Beogradu biće okićene srbskim zastavama, a vijoriće se i sa svih državnih institucija i javnih objekata.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / Jutjub / MSP RS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Aktuelna Vlada Crne Gore ostaće upamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada 42. Vlade Crne...


Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, počeli su razgovor putem video veze. Kako se očekuje, dva lidera će razgovarati o širokom spektru pitanja, uključujući napetost oko...

\"NATO je odbrambeni savez. Odbrambene je prirode. Odbrambeni je u orijentaciji.\"


Papa Franja osudio je pokušaj EU da zameni termin „Božić“ neutralnijim „periodom praznika“, rekavši da je to potez koji bi neki represivni režim mogao da učini.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i potpredsednik Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, učestvovao je na strateškoj sesiji CEO Panel pod nazivom „Digitalna transformacija“ koja je održana u okviru 23....


Kremlj je upozorio da bi trebalo smanjiti očekivanja od današnjeg virtuelnog sastanka predsednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, nazivajući trenutnu situaciju „veoma teškom“.


Ostale novosti iz rubrike »