BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pet tajni moskovskog Kremlja

Pet tajni moskovskog Kremlja
01.08.2021. god.


Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.

Stare freske ispod ikonostasa

Uspenska saborna crkva izgrađena je krajem 15. veka. To je glavni hram u Kremlju u kome su krunisani i venčavani sa carstvom vladari Rusije. Požar iz 1626. godine ozbiljno je oštetio crkvu, a u periodu 1642-1643 car Mihail Fjodorovič naredio je da se obiju stare freske i hram ponovo oslika.

Kako su se samo savremeni restauratori zapanjili kada se ispod ikonostasa pojavio stari živopis.

„Otkrili smo tri nivoa ornamenata bez teksta i iznad njih medaljone sa likovima svetitelja“, kaže kustos hrama Aleksej Berkov. Dve gornje kompozicije živopisane su 1643. godine, kao i veći deo fresaka u hramu. Donje potiču ili s kraja 15. veka kada je urađen prvi ikonostas ili iz 1515. godine kada je završeno oslikavanje hrama. Na jednoj od fresaka pronađeni su tragovi pričvršćivanja prvog ikonostasa, i to nam omogućava da razumemo kako su se freske sačuvane. Najverovatnije je bilo nezgodno da se obijaju. Restauratori nastavljaju da tragaju za drevnim živopisom i na drugoj strani.

Luster od ukradenog srebra

Posle ulaska u Moskvu Napoleonove vojske 1812. godine iz Uspenske saborne crkve nestalo je gotovo celokupno srebro. Sačuvan je samo sarkofag sa moštima mitropolita Jone, koji se po predanju pojavio pred Francuzima sa pretećom pesnicom, pa nisu hteli da rizikuju. Ali kada se Napoleonova vojska povlačila plen, a bilo je to oko 300 kilograma plemenitog metala, oduzet je i vraćen u hram. U tom trenutku metal je već bio pretopljen, pa je 1817. godine od njega napravljen crkveni luster, polijelej, ukrašen cvetovima i vinovom lozom.

Najstarija ulica

Pre nekoliko vekova na teritoriji Moskovskog Kremlja živeli su boljari, trgovci, nalazila se manastirska podvorja i službeni stanovi činovnika. Ovde su bile tesne, uske ulice prepune raznih zgrada. Od vremena Ivana Trećeg stalno se nešto rekonstruisalo, prosecane su nove ulice, rušene stare zgrade i građene nove, postavljani i uklanjani spomenici.

Kremlj danas čine prostrani trgovi i zeleni parkići. Ali sačuvana je i jedna bezimena ulica koja se nalazi između Patrijaršijskog dvorca i Uspenske saborne crkve. Ona vodi od Sabornog trga, s jedne strane, do glavnog ulaza u crkvu, s druge. Želite da vidite kako je nekada izgledao Kremlj? Orijentišite se prema krstu s leve strane od zdanja Uspenskog sabornog hrama.

Duhovi srušenih zgrada

Kremlj je ostao bez brojnih spomenika arhitekture kako u prvoj deceniji posle revolucije tako i tokom mnogih rekonstrukcija pre nje. Na mestu nekih od njih ostali su zanimljivi artefakti. Ostaci temelja Malog Nikolajevskog dvorca koji je voleo da posećuje car Nikolaj Prvi nalaze se na trgu preko puta Car-zvona. U blizini kroz staklo vide se i ostaci Čudovskog manastira, srušenog 1929. godine. Iza arheoloških iskopina nalazi se novi podzemni muzej koji će uskoro biti otvoren.

Tajni bunar

U Ugaonoj arsenalskoj kuli (pored Groba neznanog junaka) nalazi se jedini sačuvani bunar u Kremlju i jedan od najstarijih u Moskvi. Kula je izgrađena krajem 15. veka upravo na mestu izvora kako bi se u slučaju opsade tvrđava obezbedila vodom. Izvor se pokazao kao vrlo ćudljiv, a nivo vode nekoliko puta toliko se podizao da je plavio čitav prostor. Sovjetski stručnjaci su tek 1975. godine shvatili kako je u prošlosti rešavan taj problem. Ispostavilo se da od bunara vodi galerija prema podzemnoj reci Neglinki gde otiče suvišna voda. A kada galeriju zakrči đubre izvor plavi kulu. Bunar se danas ne koristi mada je tehnički ispravan i voda otiče u Neglinku. Turistima je zabranjena poseta iz bezbednosnih razloga.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Vladimir Sergejev/Sputnik/Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da u će se u Nemačkoj naći razumni lideri koji mogu sprečiti ministra odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer od testiranja Oružanih snaga RF, navodi se u komentaru...


Izrael je gađao ciljeve na jugu Sirije, saopštio je Damask. "Izraelske snage su jutros pokazale još jednu agresiju u južnom regionu. Ovo se dešava u sklopu niza akata agresije prot...


Za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske je pitanje od najvećeg značaja i to će uvijek tako biti, istakao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije na svečanoj akademiji povodom...

Ministarstvo kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja manifestacije Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji 2021. godine, posvećene ruskoj istoriji i duhovnoj kulturi.


Kijev radi na raketama dugog dometa koje mogu da dolete do Moskve, a ruski predsednik Vladimir Putin treba da shvati da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da dovede...


Ostale novosti iz rubrike »