BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Bajden saopštio da će američka „borbena misija“ u Iraku biti okončana do kraja godine, ne navodeći koliko će snaga ostati u zemlji

RT: Bajden saopštio da će američka „borbena misija“ u Iraku biti okončana do kraja godine, ne navodeći koliko će snaga ostati u zemlji
27.07.2021. god.

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da će se američka borbena misija u Iraku završiti ovog decembra, kada će se uloga Vašingtona prebaciti na obuku lokalnih snaga, ali je odbio da kaže šta će biti sa 2.500 američkih vojnika koji su još uvek u zemlji.


Govoreći tokom sastanka sa iračkim premijerom Mustafom al Kadimijem, Bajden je rekao da će se SAD u potpunosti prebaciti na operacije „savetovanja i pomoći“ krajem godine, iako je napomenuo da će se „saradnja protiv terorizma“ nastaviti.


„Naša uloga u Iraku biće... da budemo dostupni, nastaviti obučavati, pomagati i baviti se ISIL-om ako se pojavi. Ali do kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji“, rekao je Bajden.


Iako su ga pitali koliko američkih vojnika bi voleo da vidi u Iraku do kraja 2021. godine, Bajden je izbegao pitanje, rekavši samo da „stvari idu dobro“, ponovivši da se borbena misija neće nastaviti nakon kraja godine.

Trenutno se u Iraku nalazi oko 2.500 američkih vojnika u odnosu na oko 5.200 nakon niza malih povlačenja koje je naredio bivši predsednik Donald Tramp. Iako američke snage već igraju savetodavnu ulogu za lokalne snage, njihov prethodni naglasak na borbenim operacijama protiv "Islamske države" trebao bi biti okončan.

Uprkos pomeranju fokusa, bez povlačenja trupa, neki stručnjaci za odbranu tvrde da saopštenje predstavlja tek nešto više od simboličnog čina, dok ga je dopisnik Ekonomista za Bliski istok Greg Karlstrom nazvao „pi-ar gestom“.

Penzionisani brigadni general Mark Kimit, koji je služio kao zamenik komandanta za operacije u Iraku pod administracijom Džordža Buša, takođe je rekao da odluka verovatno neće imati „značajan operativni uticaj“ sve dok „neborbena obaveštajna, savetodavna i logistička misija nastavljaju sa istim brojem snaga“.

Iako su američki zvaničnici prošle nedelje saopštili da će se Bela kuća verovatno složiti sa povlačenjem i da će objaviti rok u ponedeljak, datum nije dat posle Bajdenovog sastanka sa iračkim premijerom. Štaviše, zvaničnici su rekli da će američki vojnici samo biti prekvalifikovani u druge uloge, sugerišući da bi malo njih zaista napustilo zemlju.


Irački premijer Kadimi je pozdravio „strateško partnerstvo“ između Bagdada i Vašingtona tokom sastanka sa Bajdenom, rekavši da SAD „pomažu Iraku“ i da se „zajedno borimo da pobedimo ISIL“.

Iako je rekao da su bilateralne veze sada "jače nego ikad", američke borbene operacije na iračkoj teritoriji zadale su udare odnosima poslednjih nedelja, a Kadimi je dao oštru izjavu osuđujući američke vazdušne napade izvedene u junu kao "eklatantno i neprihvatljivo kršenje suvereniteta Iraka i nacionalne bezbednosti“.

Napadi su pokrenuti protiv naoružanih grupa za koje se tvrdi da ih podržava Iran, a za koje Vašington kaže da stoje iza niza raketnih napada na američke snage. Bajden je naredio nekoliko sličnih udara od stupanja na dužnost, nastavljajući politiku svog prethodnika, koji je komandovao ubistvom komandanta iranske elitne jedinice "Kuds", Kasema Sulejmanija u blizini aerodroma u Bagdadu u januaru 2020. godine. Tokom atentata na Sulejmanija, ubijen je i visoki komandant iračke milicije. Nakon toga su počeli žestoki protesti u Iraku, dok su irački parlamentarci glasali za proterivanje američkih snaga iz zemlje, mada se to nikada nije dogodilo.

Iako je nejasno da li je Kadimi u bilo kom trenutku tokom sastanka pokrenuo temu povlačenja američkih trupa, ranije ovog meseca njegova kancelarija je saopštila da je o tom pitanju razgovarao sa najvišim izaslanikom Bele kuće i da bi povlačenje moglo biti deo „nove faze u strateškoj saradnji “. Administracija Bajdena ubrzo je odustala od tvrdnje. Međutim, visoki američki zvaničnik je za "Njuzvik" rekao da "to nije istina".

Nakon kruga sastanaka sa iračkim zvaničnicima u ponedeljak, američki Stejt department takođe je primetio da će američka misija „u potpunosti preći na ulogu obuke, savetovanja, pomaganja i razmene obaveštajnih podataka“ do decembra 2021. godine. Iračka strana je naglasila da baze gde borave američke trupe funkcionišu po lokalnom zakonu i "nisu američka ili koaliciona baza", dodajući da su sve strane trupe u zemlji na poziv iračke vlade.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Evelyn Hockstein / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da u će se u Nemačkoj naći razumni lideri koji mogu sprečiti ministra odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer od testiranja Oružanih snaga RF, navodi se u komentaru...


Izrael je gađao ciljeve na jugu Sirije, saopštio je Damask. "Izraelske snage su jutros pokazale još jednu agresiju u južnom regionu. Ovo se dešava u sklopu niza akata agresije prot...


Za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske je pitanje od najvećeg značaja i to će uvijek tako biti, istakao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije na svečanoj akademiji povodom...

Ministarstvo kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja manifestacije Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji 2021. godine, posvećene ruskoj istoriji i duhovnoj kulturi.


Kijev radi na raketama dugog dometa koje mogu da dolete do Moskve, a ruski predsednik Vladimir Putin treba da shvati da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da dovede...


Ostale novosti iz rubrike »