BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Veliki korak ka vraćanju poverenja“: Severna i Južna Koreja ponovo otvorile liniju za komunikaciju

RT: „Veliki korak ka vraćanju poverenja“: Severna i Južna Koreja ponovo otvorile liniju za komunikaciju
27.07.2021. god.

Severna i Južna Koreja su saopštile da su dogovorile da ponovo otvore prekogranični komunikacioni kanal zatvoren pre više od godinu dana, a Pjongjang je taj potez pozdravio kao „veliki korak“ ka ponovnoj izgradnji bilateralnih veza.


Odluku je prvo objavila Južna Koreja, da bi potom brzo bila potvrđena putem državnog medija Severne Koreje.


„Jug i Sever su se složili da obnove prekinutu komunikacijsku liniju“, navodi se u saopštenju kancelarije predsednika Južne Koreje, napominjući da je kanal obnovljen u 10 sati po lokalnom vremenu, predviđajući da će imati „pozitivnu efekat“ za dve zemlje.


Seul je saopštio da se na oživljavanju komunikacionog kanala dugo radilo, napominjući da su predsednik Južne Koreje Mun Džae In i lider Severne Koreje Kim Džong Un od proleća nizom ličnih pisama komunicirali o mogućnosti otvaranja.


Dvojica lidera su nekoliko puta razmenili lična pisma od prošlog aprila radi obnavljanja međukorejskih odnosa.

U međuvremenu, Pjongjang je saopštio da se nada da će taj potez pomoći da se "stanje frustracije i stagnacije" sa Seulom reši "što je pre moguće".

„Lideri Severa i Juga složili su se putem ličnih pisama razmenjenih nekoliko puta, da naprave veliki korak ka vraćanju međusobnog poverenja i promociji pomirenja obnavljanjem međukorejskih komunikacionih kanala“, prenela je severnokorejska KCNA.

Pjongjang je presekao komunikacioni kanal u junu 2020. godine zbog žalbi da Seul nije učinio dovoljno da spreči aktiviste da šalju antivladine letke preko granice, a takođe je uništio kancelariju za vezu uspostavljenu u blizini demilitarizovane zone u znak protesta.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Kontrolnom punkt u blizini demilitarizovane zone, foto: © Reuters / Kim Hong-Ji / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da u će se u Nemačkoj naći razumni lideri koji mogu sprečiti ministra odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer od testiranja Oružanih snaga RF, navodi se u komentaru...


Izrael je gađao ciljeve na jugu Sirije, saopštio je Damask. "Izraelske snage su jutros pokazale još jednu agresiju u južnom regionu. Ovo se dešava u sklopu niza akata agresije prot...


Za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske je pitanje od najvećeg značaja i to će uvijek tako biti, istakao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije na svečanoj akademiji povodom...

Ministarstvo kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja manifestacije Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji 2021. godine, posvećene ruskoj istoriji i duhovnoj kulturi.


Kijev radi na raketama dugog dometa koje mogu da dolete do Moskve, a ruski predsednik Vladimir Putin treba da shvati da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da dovede...


Ostale novosti iz rubrike »