BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Upoznajte mlađeg brata Su-57: Bliži pogled na „Šah-mat“, ruskog lovca pete generacije

RT: Upoznajte mlađeg brata Su-57: Bliži pogled na „Šah-mat“, ruskog lovca pete generacije
25.07.2021. god.

Novi ruski stelt lovac sa jednim motorom pete generacije, manja je i lakša verzija Su-57 koja se može prilagoditi potrebama različitih inostranih kupaca.


Nova letelica postala je atrakcija na moskovskom vazduhoplovno-kosmičkom sajmu "MAKS 2021". Predviđeno je da uđe u masovnu proizvodnju 2026. godine. Višenamenski lovac može da gađa vazdušne, pomorske i kopnene ciljeve i ima odličnu upravljivost.


"`Šah-mat` je mlađi brat `Suhoja` Su-57, ali je manji, lakši i jeftiniji u pogledu proizvodnje i održavanja", saopšteno je za RT. Primećuje se da je avion spreman da zauzme prvo mesto u ruskom izvozu oružja.

Dizajneri su ga opisali kao avion sa otvorenom arhitekturom koja omogućava klijentima da naruče verzije u skladu sa svojim potrebama.

„Sve je ovo mnogo prilagođenije kupcu, kome često nije potrebna funkcionalnost koju ima jedinstveni Su-57“, rekao je za RT Jurij Slusar, šef Ujedinjene avionske korporacije u većinskom državnom vlasništvu.

„Mnoge vazduhoplovne snage zemalja, posebno malih, imaju prilično ograničen spektar zadataka i ograničen budžet“, rekao je Slusar i dodao da strani kupci mogu da izaberu verziju aviona prilagođenu njihovim specifičnim potrebama.

"Suhoj" Su-57 je višenamenski lovac pete generacije sposoban da uništi sve vrste ciljeva. Avion je opremljen stelt tehnologijom, može da razvije nadzvučnu brzinu krstarenja i ima naprednu radio-elektronsku opremu, uključujući moćan računar, moćan radarski sistem i naoružanje smešteno u trup.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Yevgeny Biyatov/Sputnik/RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vojne pretnje, politički i ekonomski pritisak zapadnih zemalja primorali su Rusiju i Belorusiju na preduzimanje odgovarajućih mera, od kojih je jedna - nova Vojna doktrina Savezne države, rekao je...


Posle toga kako je Rusija prva u svetu registrovala vakcinu "Sputnjik V", nju su iskritikovali na međunarodnoj areni, pre svega iza odsustva ubedljivih podataka. To je bilo povezano sa...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas, nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, da se od subote, 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne...


Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslevije, admiral flote Jugoslovenske ratne mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je u 101.godini života.

Severnoatlantska alijansa jača svoju vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije, vojno-politička situacija je teška, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nijedna treća zemlja ne može staviti veto na želju Ukrajine da se pridruži NATO-u, rekao je šef Pentagona. Njegova izjava usledila je nakon što je Moskva


Ostale novosti iz rubrike »