BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu
21.07.2021. god.

Rusija je lansirala raketu sa višenamenskim laboratorijskim modulom, koja bi trebalo da stigne na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) sledeće nedelje. Nazvan „Nauka“, biće prikačen za MKS i postaće glavni ruski naučni segment.

Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma Bajkonur, a modul je u nebo ponela raketa "Proton M". Manje od deset minuta nakon poletanja, "Proton M" se odvojio od modula i izbacio u orbitu. Prema planu na ruski sefment MKS-a treba da pristane 29. jula.


"Nauka", koja će se koristiti za eksperimente, takođe može da generiše kiseonik za šest osoba, kao i da regeneriše vodu iz urina. 

Na modul je priključena takozvana evropska robotska ruka (ERA) koja može pomoći u instaliranju i zameni komponenti MKS-a bez potrebe za izlaskom u otvoreni kosmos.


"Modul `Nauka` će se nalaziti ispod servisnog modula `Zvezda` i namenjen je za primenu ruskog programa naučnih i primenjenih istraživanja i eksperimenata“, navodi se u saopštenju "Roskosmosa".

Modul je napravljen od nerđajućeg čelika, legure aluminijuma i kevlara. "Nauka" će takođe zameniti modul "Pirs", koji je lansiran 2001. godine. Pirs će se od MKS-a odvojiti u petak, a kosmička letelica "Progres" će ga odvesti da potone u Tihi okean.

Ranije ove godine, šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin otkrio je da će se Moskva povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice 2025. godine i stvoriti svoju kosmičku stanicu ako SAD nastave da uvode sankcije protiv ruskog kosmičkog sektora. Predsednik Vladimir Putin već je potpisao projekat za orbitalnu stanicu samo za Rusiju, koja bi se sastojala od tri do sedam modula.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U petak 29. oktobra u 19 časova u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju biće otvorena adova izložba radova umetnika Dragana Boškovića pod nazivom Autohtoni svet    Izložba je sastavljena od crteža,...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, u razgovoru sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, da Srbiju i Kinu...


Predsednik Moldavije Maja Sandu rekla je na pres konferenciji da je zatražila pomoć od Rumunije, Poljske, Nemačke i Azerbejdžana za prevazilaženje gasne krize. „Kao predsed

Rusija poštuje sve ugovorne obaveze o gasu, postoje određeni uslovi za povećanje isporuka, izjavio je za RIA Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin. Početkom oktobra a


Vašington traži da Kijev barem kazni američkog ultradesničara. Kju kluks klan se preselio u Kijev, hoće li američki nacista biti vraćen u domovinu?


Ostale novosti iz rubrike »