BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Branko Lukić: Ako se Žalbeno veće bude vodilo dokazima, prvostepena presuda generalu Mladiću biće poništena ili će biti oslobođen

Branko Lukić: Ako se Žalbeno veće bude vodilo dokazima, prvostepena presuda generalu Mladiću biće poništena ili će biti oslobođen
05.06.2021. god.
Ako se Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove bude vodilo dokazima, prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biće poništena ili će biti oslobođen. Prvostepena presuda se uopšte ne oslanja na dokaze, već na presuđene činjenice iz ranijih postupaka, kada nisu izvedeni dokazi o dešavanjima na Markalama i Srebenici, a koje je odbrana generala Mladića iznijela u postupku.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” advokat i član odbrane generala Ratka Mladića Branko Lukić, komentarišući predstojeće izricanje drugostepene presude pred Žalbenim vijećem.

- Mi smo dokazali da je 6.000 boraca 28. divizije poginulo u proboju. To je utvrđeno na osnovu 54 izjave koje su dali borci 28. divizije koji su učestvovali u proboju više od 100 kilometara teritorije koju su držale srpske snage - rekao je Lukić.

On dodaje da, po priznanju generala Manojla Milovanovića, general Mladić u to vrijeme nije ni bio na teritoriji BiH.

- Bio je svjedok tužilaštva i kada su ga pitali i tužioci i ja lično, rekao da je “on bio zadužen za komandu Vojske RS, jer je general Mladić bio van teritorije i nije mogao da komanduje”. Nije rekao nekog trećeg, nego da je on komandovao. Dakle, Mladić ni de jure, ni de fakto nije mogao da ima kontrolu - ističe Lukić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da predsjednik Suda Karmel Ađijus na dan presude podnosi izvještaj u Ujedinjenim nacijama i da li je to indikator kakva bi presuda mogla da bude, Lukić kaže da indicija postoji na hiljade.

- Da li ja sada da sanjam da će Ađijus, veliki srbski prijatelj, da obavijesti tamo ljude da je general Mladić oslobođen? Videli ste da neće da oslobađa ljude koji su odležali dve trećine kazne. Ali, uzdamo se u pravdu - rekao je Lukić.

Govoreći o mogućnosti da general Mladić bude presuđen za genocid u drugih šest opština u BiH, Lukić smatra da nema nikakvih izgleda da do toga dođe i da se nada da će i u tom slučaju Žalbeno vijeće uzeti u razmatranje dokaze koje su predstavili.

Ni u drugostepenoj presudi u slučaju prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, Žalbeno vijeće nije prihvatilo argumente da se u Prijedoru, Sanskom mostu, Kotor Varošu, Vlasenici i Foči dogodio genocid. Član tima njegove odbrane advokat Miodrag Stojanović kaže za “Glas Srpske” da ni u slučaju generala Mladića ne postoji šansa da do toga dođe.

- Ovo ističem iz dva razloga. Bez obzira kakvi su se tu zločini dešavali, to nije nivo predviđen članom 2. Konvencije o genocidu, to nije nivo koji bi podrazumijevao genocid u tim opštinama. Drugo, Sud je već zauzeo stav o tom pitanju, i to nedavno u predmetu Radovana Karadžića, i u prvostepenoj i drugostepenoj presudi. Zar je onda realno očekivati da taj sud, pored svega, sada kaže “puj, pike, ne važi” i da sada smatra da je to genocid? Mislim da neće biti bilo kakvih preinaka - rekao je Stojanović.

Zdravstveno stanje

General Ratko Mladić je psihički stabilan i svjestan, ali njegovo zdravstveno stanje nije dobro, tvrdi Branko Lukić. On kaže da bi se čovjek uplašio i od samog spiska bolesti, ali da se general Mladić ne žali.

- On je takav, nikada ne kuka i kad god ga zovemo kaže da je sve super. Ipak, otimamo se za izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju, oni su nepotpuni, netačni i nelogični. Prikrivaju u kakvom je stanju. Uhvatimo ih u laži, pa onda oni to menjaju - rekao je Lukić.

Izvor: Glas Srpske


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vraćanje snaga bezbednosti Republike Srbije na granične prelaze, odnosno na granice Srbije, zatim čuvanje srbskih enklava i svetinja pod okriljem naših snaga bezbednosti i vojnika


Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik...

Ove godine će se muzički festival Emira Kusturice i „Gasprom njefta“ održati u onlajn formatu, 28. septembra!


Margarita Simonjan, glavni urednik RT-a, prokomentarisala je njeno uvrštavanje na novu listu sankcija SAD. "Polaskana sam. Bez sankcija u naše vreme, nije ni pristojno da pošten čovek živi. Š

Ustoličenje Njegovog preosveštenstva izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija održaće se u nedelju, 26. septembra 2021. godine u manastiru Đurđevi Stupovi, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.


"Gasprom" je optužbe o nestašici gasa na evropskim tržištima nazvao apsurdnim. "Isporuke gasa kroz gasovode bile su na istorijskim granicama, a glavni porast je


Ostale novosti iz rubrike »