BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija napušta Sporazum o otvorenom nebu do kraja maja

Rusija napušta Sporazum o otvorenom nebu do kraja maja
27.04.2021. god.

Nacrt zakona o izlasku Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu u narednim danima biće predstavljen predsedniku države. „Sve vodi ka raspadu Sporazuma“, rekao je šef ruske delegacije na bečkim razgovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov i dodao da Rusija nema nameru da čini jednostrane ustupke.

Upozorio je da će sve procedure koje prethode izlasku iz Sporazuma biti završene do kraja maja.

Gavrilov je dodao da je tekst objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, a njega će kasnije razmotriti i Duma i Savet federacije.

Izrazio je zabrinutost zbog načina na koji saveznici Amerike u NATO, kao i Ukrajina i Gruzija, ispunjavaju svoje obaveze iz Sporazuma i naveo da su „veoma ozbiljne primedbe“ iznete na račun Sjedinjenih Država i pre njihovog napuštanja tog Sporazuma.

Te primedbe, kako je dodao, nisu uzete u obzir, a o njima će moći da se diskutuje tek onda kada Vašington jasno i nedvosmisleno saopšti odluku o povratku u Sporazum.
 
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da pokreće unutardržavnu proceduru o izlasku iz Sporazuma, s obzirom na to da je, kako su istakli, izlaskom SAD „narušena ravnoteža interesa država-članica postignuta potpisivanjem dokumenta“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »