BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Za sada nema dokaza o umešanosti ruske obaveštajne službe u eksploziju skladišta municije, kaže češki predsednik usred špijunskog skandala sa Moskvom

RT: Za sada nema dokaza o umešanosti ruske obaveštajne službe u eksploziju skladišta municije, kaže češki predsednik usred špijunskog skandala sa Moskvom
25.04.2021. god.

Još se nisu pojavili dokazi koji potkrepljuju tvrdnje o umešanosti Rusije u eksploziji skladišta municije 2014. godine, rekao je češki predsednik, pozivajući na temeljnu istragu incidenta koji je izazvao veliku diplomatsku raspravu s Moskvom.


Češki predsednik Miloš Zeman održao je danas vanredno televizijsko obraćanje, povodom skandala koji traje više od nedelju dana. Zeman je rekao da je malo sačekao sa obraćanjem kako bi imao „hladnu glavu“ i da se obave „analize“ pre nego što je svoje mišljenje izneo u javnost.


„Radimo sa dve istražne teorije - prvom, originalnom, da je došlo do eksplozije koja je rezultat nestručnog rukovanja eksplozivima i drugom da je to bila operacija strane obaveštajne službe“, rekao je Zeman.

Prošle nedelje, Češka je optužila Rusiju da je umešana u eksploziji skladišta municije 2014. godine koja se dogodila u selu Vrbetice, oko 330 km jugoistočno od Praga. Objekat su potresle višestruke eksplozije u kojoj su poginula dva zaposlena u privatnoj kompaniji koja je iznajmila skladište od vojske. Prag je uperio prstom u zloglasni dvojac - Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, dvojicu ruskih državljana koje je Velika Britanija optužila za navodno trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Salisberiju još u martu 2018. godine.

Ipak, Državna služba za bezbednost (BIS) do sada nije izvela nijedan stvarni dokaz o njihovoj umešanosti, otkrio je Zeman.

"Nema dokaza da su ova dva agenta bila na području Vrbetice", naglasio je on. Međutim, trenutni nedostatak dokaza ne znači da navode o ruskoj umešanosti ne treba uzimati ozbiljno, upozorio je Zeman.

Štaviše, sama teorija potencijalnog učešća stranih obaveštajnih službi u eksploziji skladišta municije 2014. godine pojavila se pre samo tri nedelje, otkrio je Zeman. Pre toga, takva ideja nikada nije spomenuta čak ni u „nejavnim“ izveštajima čeških obaveštajnih službi. Neuspešno rukovanje municijom ostalo je glavna teorija uzroka eksplozije. Istovremeno je utvrđeno da je skladište municije uništeno u eksploziji namenjeno Bugarskoj.

„Municija iz skladišta trebala je biti isporučena Bugarskoj“, rekao je Zeman.

„Postoje trgovinske fakture, lokalni prodavac oružja dao je depozit. Bugarsku vezu možemo smatrati potvrđenom. “

Incident sa skladištem municije mora biti „temeljito istražen“, dodao je Zeman izražavajući svoje puno poverenje češkoj policiji i službama bezbednosti. Ako se potvrdi umešanost Moskve, takve akcije ne smeju ostati bez odgovora, dodao je on.

„Kada se istraga završi, građani Češke Republike biće u potpunosti informisani i ništa se neće držati u tajnosti“, rekao je Zeman.

„Bilo da ova sumnja bude opravdana, u tom slučaju, dok podržavam poštene odnose sa svim većim zemljama, Ruska Federacija mora da plati za ovaj mogući teroristički akt - na primer, neučestvovanjem `Rosatoma` na tenderu za Dukovani.“

Prag je, međutim, već zauzeo sasvim drugačiji pristup u vođenju istrage. Neposredno nakon što su optužbe protiv Moskve objavljene u javnosti, ona je pokrenula diplomatski napad na Rusiju, proterivajući 18 ruskih diplomata iz zemlje. Korporaciji "Rosatom" već je zabranjeno učestvovanje na tenderu za obnovu nuklearne elektrane Dukovani vrednim sedam milijardi dolara.

Moskva je oštro odbacila optužbe, uzvrativši proterivanjem 20 čeških diplomata, dok su ruski mediji izvestili o mogućim ekonomskim sankcijama protiv Češke. Očigledno je da je prepirka ušla u spiralu, jer češke vlasti sada žele proterati još više ruskog diplomatskog osoblja. Moskva je zauzvrat nagovestila da takav potez neće ostati bez odgovora.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / David W Cerny / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odnos Evropske unije prema drugim zemljama izgrađen je na kolonijalnoj viziji sveta, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Prema rečima ruskog minist


Pripadnici Vojske Srbije sa četiri oklopna vozila - dva \"lazara\" i dva \"miloša\" raspoređeni su na dva kilometra od administrativnog prelaza Jarinje u pravcu prema Raški, prenosi RTS.

Broj nuklearnih elektrana u Rusiji biće povećan u većini operativnih nuklearnih elektrana u zemlji, izjavio je generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov.


  U slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu novi sankcioni spisak protiv ruskih državljana, odgovorićemo mudro, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. „

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije ušla na teritoriju KiM, jer Kumanovskim sporazumom i odlukama posle njega, kao i otvaranjem administrativnih prelaza, nema prava da to...


  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da strani partneri zatvaraju oči pred bezbednosnim merama u područjima na Kosovu sa većinskim srbskim stanovništvom, gde su snage otcepljenog regiona obustavile saobraćaj....


Ostale novosti iz rubrike »