BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Kolektivni Zapad živi u zemlji fantazije“, kaže Zaharova usred novog talasa antiruske histerije

RT: „Kolektivni Zapad živi u zemlji fantazije“, kaže Zaharova usred novog talasa antiruske histerije
25.04.2021. god.

Zapadne zemlje žive u mračnoj „zemlji fantazije“ koju su stvorile tokom godina antiruske propagande, rekla je za RT Marija Zaharova, dodajući da je bilo koja inicijativa Moskve čak i povodom koronavirusa, postala politizovana.


Takvo ponašanje Zapada nije iznenađujuće, objasnila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, s obzirom na napore koje su zapadne zemlje uložile u to da Moskvu naslikaju kao „agresora“ tokom godina.


Stalni hladni odnosi između Zapada i Rusije pojačani su u poslednje vreme nizom velikih skandala, istakla je ona, uprkos tome što su zasnovani na izmišljenim osnovama. Na primer, vojne vežbe na ruskom jugoistoku izazvale su histeriju u više zemalja NATO-a i novi talas predviđanja sudnjeg dana u vezi sa predstojećim ratom između Rusije i Ukrajine, što se, opet, nije dogodilo.

„Čini mi se da su naši zapadni partneri pustili mašti na volju. Izgleda da vide stvari kada tamo nema ničega, a ne vide očigledno. Zaista je neverovatna stvar moći živeti u zemlji fantazije“, rekla je Zaharova.

"Ako provodite godine prenoseći ideju svom narodu i svetu u celini, koristeći masovne medije, izdavajući izveštaje i objavljujući alarmantne publikacije koje Rusiju prikazuju kao naciju koja podstiče rat, koja će uskoro da napadne, onda, sigurno, čak i uobičajene vojne vežbe bi  uplašile ljude."

 

Višegodišnja zapadna kampanja da Rusiju oslikava kao „agresorsku“ državu uticala je i na globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, smatra Zaharova. Umesto saradnje sa Rusijom i kupovine njene vakcine "Sputnjik V", prve na svetu koja je registrovana, uloženo je previše napora u pokušajima da se porekne samo njeno postojanje i na drugi način ocrni njen ugled.

„Bila je velika kampanja protiv naše vakcine, protiv onoga što smo imali da ponudimo svetu. Mi smo to rešili. Na nesreću, mnoge zemlje, uključujući države EU, izgubile su vreme“, rekla je Zaharova.

„Mnoge države su ovu vakcinu primile, neke na probu. Mnoge od njih su odmah počele da je kupuju. Nažalost, EU se ponovo kažnjava, baš kao što je Prag učinio sa našim diplomatama“.

Tekuća kriza sa koronavirusom „istakla je masovne probleme u EU i na Zapadu u celini“, jer su imali sve resurse da vode globalnu borbu protiv bolesti, ali to nisu uspeli.

"Ispostavilo se da lideri koji sebe nazivaju svetskim liderima zapravo nisu lideri. Oni su samo prsani."

 

Sličan nedostatak sposobnosti da deluju kao nezavisni entitet pokazao se tokom drugog tekućeg skandala - špijunske afere koju je pokrenuo Prag. Češka je optužila rusku vojnu obaveštajnu službu da je digla u vazduh njeno skladište municije još 2014. godine. Iako nije predstavljen nijedan čvrst dokaz o navodnoj umešanosti Rusije, Prag je pokrenuo diplomatsku čistku, odlučivši da protera ruske diplomate.

„Dobili su ono što su želeli. Čak bih rekla da su dobili ono o čemu nisu mogli da sanjaju. Mislim da kada je Prag započeo ovu bezobzirnu igru, nije se potrudio da izračuna posledice“, rekla je Zaharova i dodala da je malo verovatno da je Češka sama odlučila da sama pljune na sebe.


"Nisu shvatali za šta se prijavljuju, u šta ih uvlače zapadni supervizori. A kad su shvatili šta se događa, bilo je prekasno i verovatno nisu smeli da naprave korak unazad."

 
 
Neočekivano snažna reakcija Moskve, koja ovog puta nije koristila uobičajeni recišročni pristup, iznenadila je Čehe.

„Zbog toga vidimo takve apsurdne postupke i kontradiktorne izjave. Stalno su govorili različite stvari o eksplozijama i optužbama protiv Rusije. Bilo je puno pomešanih poruka, kakofonija glasova, da tako kažem“, dodala je Zaharova.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »