BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: SAD i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu

Moskva: SAD i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu
06.04.2021. god.

Sjedinjene Američke Države i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu. Moskva završava procedure za unošenje u Parlament Zakona o izlasku iz sporazuma, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Završavamo međuresorno usaglašavanje paketa dokumenata koji je neophodan za podnošenje Federalnoj skupštini nacrta zakona o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Očekujemo da će odgovarajući posao biti sproveden i završen“, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, polazi od od pretpostavke „da svi dalji koraci mogu biti završeni do kraja proleća“.

„Onima kojima je važna sudbina Sporazuma o otvorenom nebu među američkim saveznicima i onima koji, možda, u Vašingtonu još razmišljaju o tome, preostaje nešto više od mesec i po dana. Nakon toga će, očigledno, biti veoma teško vratiti se unazad“, naglasio je ruski diplomata, odgovarajući na pitanje da li nova američka administracija daje neke signale da namerava da sačuva Sporazum o otvorenom nebu.

„Pitanje je da li im je dovoljno mesec i po da ipak donesu određenu odluku u korist očuvanja ili raskidanja sporazuma . Odgovornost je na njima“, dodao je Rjabkov.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

SAD su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.


  • Izvor
  • Tanjug
  • Avion za osmatranje, foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija i Sjedinjene Države moraće da "očiste ruševine", saopštio je portparol Kremlja uoči sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi. "O mnogim pitanjima tr


Na Zapadu još važe stereotipi iz devedesetih gdje su Srbi proglašeni za krivce, i da svim drugim narodima ostavljena mogućnost samoopredeljenja osim za srbski narod, pravdajući ideju samopredeljenja teritorija,...

Izraelske snage izvele si prvi vazdušni napad na Gazu otkako je nova vlada preuzela vlast, posle nekoliko sedmica nakon 11-dnevnog sukoba s pal


Na samitu u Briselu, Evropska unija i SAD su se dogovorile da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, i...

Ukrajina mora da učini više u pogledu reformi za članstvo u NATO-u, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka sa grupom vojnih posmatrača. Podsetio je da je Ukrajina...Ostale novosti iz rubrike »